China zegt nu toch dat er wapens zijn op omstreden eilandjes

Uit nieuwe satellietbeelden blijkt dat China tegen de verzekering van president Xi Jinping in op zeven kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee luchtafweergeschut en anti-raketsystemen heeft gebouwd. China is daarmee klaar voor een militaire confrontatie.

Satellietbeelden tonen wat volgens het Asia Maritime Transparency Initiative luchtafweergeschut en anti-raketsystemen op een kunstmatig eiland in de Zuid-Chinese Zee zijn.
Satellietbeelden tonen wat volgens het Asia Maritime Transparency Initiative luchtafweergeschut en anti-raketsystemen op een kunstmatig eiland in de Zuid-Chinese Zee zijn. Foto via Reuters

China militariseert de Zuid-Chinese Zee met de belangrijkste internationale handelsroutes van Azië. Uit nieuwe satellietbeelden van het Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) in de VS blijkt dat China tegen de verzekering van president Xi Jinping in op zeven kunstmatige eilanden luchtafweergeschut en anti-raketsystemen heeft gebouwd.

„Als iemand voor je voordeur staat en zijn spierballen laten rollen dan haal je ook je katapult te voorschijn,” reageerde het ministerie van Defensie in Beijing die daarmee de installatie van de wapensystemen bevestigde. Tot nu toe hebben de Chinese autoriteiten steeds ontkend dat er op de hoogst omstreden kunstmatige eilanden in de Spratly Archipel wapens geplaatst zouden worden. Ook tijdens de G-20-top in Hangzhou bezwoer president Xi dat de eilanden geen militaire bestemming zouden krijgen.

Volgens militaire experts in Azië hebben de wapens, die herkenbaar zijn aan de zeshoekige torens, inderdaad nu nog een defensief karakter. Echter, de eilanden die ook beschikken over havens en landingsbanen kunnen in korte tijd worden omgevormd tot militaire posten met straaljagers, bevoorradingsvliegtuigen en marineschepen.

China maakt zich op voor confrontatie VS

„China bereidt zich onmiskenbaar voor op een militair conflict”, aldus Greg Poling van het gezaghebbende Amerikaanse Centrum voor Strategische en Internationale Studies dat verantwoordelijk is voor de publicatie van de nieuwe satellietbeelden. Dat blijkt ook uit recente militaire oefeningen van de Chinese luchtmacht en marine bij Okinawa, het Japanse eiland met grote Amerikaanse bases.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen manoeuvreerde China uiterst omzichtig in de Zuid-Chinese Zee. Maar nu zijn de bouwactiviteiten hervat en maakt het land daar geen geheim van. Dat houdt ook nauw verband met de verkiezing van aankomend president Donald Trump. Niet alleen op militair gebied, maar ook in politiek en economisch opzicht maakt China zich op voor een confrontatie met de VS onder Trump.

Onder vertrekkend president Obama verslechterde de relatie zienderogen, maar werden ondanks het feit dat Obama en Xi het niet met elkaar konden vinden nog belangrijke internationale akkoorden gesloten, onder andere over het klimaat en Iran. Van Trump verwacht China weinig goeds na diens uitspraken over de mogelijke erkenning van Taiwan als een onafhankelijk land en zijn dreigement om de Chinese invoer te belasten met hoge importarieven.

Mochten de VS niet langer de Chinese claim op de „afvallige provincie” Taiwan erkennen dan behoort een gewapende invasie tot de mogelijkheden, aldus de Global Times van vrijdag. De militarisering van de Zuid-Chinese Zee moet ook in die context worden geplaatst. De eilanden met militaire installaties vormen als het ware een eerste verdedigingslinie tegen de Amerikaanse strijdkrachten mochten die Taiwan te hulp schieten.

Lees ook: Als Trump Taiwan inzet als troef, zal China fel reageren

Onrust over relatie VS-Rusland

De Chinese autoriteiten, zo blijkt uit de partijpers, volgen niet alleen Trumps uitspraken in de media met argusogen. De benoeming van de Texaanse Exxon-baas Rex Tillerson en Trumps wens om de relaties met Rusland te verbeteren zorgen voor toenemende onrust. Gevreesd wordt dat herstel van de Amerikaans-Russische verhoudingen ten koste gaat van de Chinees-Russische relaties.

In het Volksdagblad, de officiële krant van de Communistische Partij, wordt de Russische president Poetin eraan herinnerd dat de Chinese president Xi Jinping veel geïnvesteerd heeft in het opbouwen van „wederzijds politiek vertrouwen”. De auteur die schrijft onder de naam ‘Het geluid van de bel’ zou president Xi zelf of een van zijn naaste medewerkers zijn.

Het feit dat de de Chinese autoriteiten het nodig vinden Poetin te wijzen op de vele ontmoetingen met Xi, het grote aantal economische contracten en de tweehonderd Chinees-Russische bijeenkomsten duidt erop dat Poetin ook wordt beschouwd als een geopolitieke opportunist. Poetin zelf zei donderdag tegen het Chinese persbureau Xinhua dat China „de belangrijkste vriend” van Rusland blijft.

    • Oscar Garschagen