Busbedrijf: sorry voor filmende chauffeur met minister

Minister Schultz staat onhandig op de foto: op de achtergrond filmt een buschauffeur zijn rit. Het busbedrijf zegt nu het voorval te betreuren.

Minister Melanie Schultz-Van Haegen tijdens de allereerste rit door de Koning Willem-Alexandertunnel bij Maastricht. Op de achtergrond de fotograferende buschauffeur. Foto ANP / Marcel van Hoorn

In dezelfde week dat ze aankondigde het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer harder te willen aanpakken, heeft minister Schultz (Infrastructuur, VVD) zich op onhandige wijze laten fotograferen. Schultz maakte donderdag per bus een ritje door de nieuwe Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Lachend draait ze zich naar de camera, met een duimpje omhoog. Met naast haar een buschauffeur die op zijn mobiel de openingsrit filmt.

“Een ongelukkig moment”, erkent een woordvoerder van de minister. “Maar je ziet ook: ze zit naar de journalisten achter haar toegedraaid. Toen ze doorkreeg dat de chauffeur filmde, heeft ze hem daarop aangesproken en hem verzocht zijn telefoon weg te leggen. Want zoiets kan ze niet accepteren.”

Het busbedrijf Munckhof, dat de rit verzorgde, liet vrijdag weten het voorval te betreuren. “Onze chauffeur heeft in zijn enthousiasme de openingsrit gefilmd”, schrijft de vervoerder op Twitter. “Dit is natuurlijk onacceptabel.”

Tegen L1 voegt een woordvoerder daaraan toe dat Munckhof “een goed gesprek” gaat voeren met de chauffeur. Op het rijden met een mobiele telefoon in de hand staat een boete van 230 euro.

Met de opening van de tunnel in snelweg A2 moet er een einde komen aan de grote verkeersdrukte in Maastricht. Automobilisten moesten altijd dwars door de stad, wat zeker in de spits veel tijd kostte. Ondergronds neemt dat in het vervolg nog maar een paar minuten in beslag.

Over het aanleggen van een tunnel onder de stad werd meer dan veertig jaar gesproken. De daadwerkelijke bouw nam meer dan vijf jaar in beslag en kostte 850 miljoen euro. Op de plek waar de A2 nu nog ligt, wordt een groene strook aangelegd voor fietsers en voetgangers.

    • Joost Pijpker