Busbedrijf zegt sorry voor filmende buschauffeur met naast hem Schultz

Foto ANP

In dezelfde week dat ze aankondigde het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer harder te willen gaan aanpakken, heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) zich op onhandige wijze laten fotograferen.

Schultz maakte donderdag per bus een ritje door de nieuwe Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Lachend draait ze zich naar de camera, met een duim omhoog. Met naast haar een buschauffeur die op zijn mobiel de openingsrit filmt.

„Een ongelukkig moment”, erkent een woordvoerder van de minister. „Maar je ziet ook: ze zit naar de journalisten achter haar toegedraaid. Toen ze doorkreeg dat de chauffeur filmde, heeft ze hem daarop aangesproken en hem verzocht zijn telefoon weg te leggen. Want zoiets kan ze niet accepteren.”

Het busbedrijf Munckhof, dat de rit verzorgde, liet vrijdag weten het voorval te betreuren. „Onze chauffeur heeft in zijn enthousiasme de openingsrit gefilmd”, schrijft de vervoerder op Twitter. „Dit is natuurlijk onacceptabel.” Tegen regiozender L1 voegde een woordvoerder toe dat Munckhof „een goed gesprek” gaat voeren met de chauffeur. Op het rijden met een mobieltje in de hand staat een boete van 230 euro.

Met de opening van de tunnel in snelweg A2 moet er een einde komen aan de grote verkeersdrukte in Maastricht. Automobilisten moesten altijd dwars door de stad, wat zeker in de spits veel tijd kostte. Ondergronds neemt dat nu nog maar een paar minuten in beslag.

Over de aanleg van een tunnel onder de stad werd meer dan 40 jaar gesproken. De bouw nam meer dan vijf jaar in beslag en kostte 850 miljoen euro. Op de plek waar de A2 nu nog ligt, komt een groene strook voor fietsers en voetgangers.