Aanwijzing Trump

Advocaat Friedman ambassadeur Israël, Jeruzalem als locatie

Donald Trump heeft advocaat David Friedman aangewezen als nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël. Dat liet Trumps transitieteam donderdag weten. De aanstaande president beschrijft Friedman als „goede vriend en vertrouwd adviseur”. Hij staat bekend om zijn conservatieve denkbeelden en is werkzaam als advocaat in geschil- en faillissementsrecht. De Amerikaanse ambassade verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem, een controversiële stap. Israël en Palestina hebben beide een territoriale claim op Jeruzalem. De VS hebben Jeruzalem nooit willen erkennen als hoofdstad van Israël. De huidige president Obama is kritisch over het Israëlische nederzettingenbeleid. Friedman zegt „er naar uit te kijken zich in te zetten voor vrede tussen Israël en Palestina, door te werken in Israëls eeuwenoude hoofdstad Jeruzalem”. (Reuters)

    • Jaap Bloembergen