Een zeldzame inkijk in de chaos bij ADO Den Haag

Crisis ADO Den haag ADO Den Haag staat er financieel slechter voor dan gedacht, zo werd donderdag bij de ondernemingskamer in Amsterdam duidelijk.

Mattijs Manders, directeur van ADO Den Haag
Mattijs Manders, directeur van ADO Den Haag Foto REMKO DE WAAL / ANP

Donderdagochtend 8.50 uur krijgt Mattijs Manders, algemeen directeur van ADO Den Haag, een e-mail van clubeigenaar Wang Hui. Het is een laatste oproep van de Chinese ondernemer om een rechtszaak te voorkomen, ruim een uur voor de zitting bij de ondernemingskamer in Amsterdam. ADO kan een „ultimate victim” worden als het de zaak tegen Wangs bedrijf United Vansen doorzet, citeert de advocaat van ADO uit de mail. Wang biedt aan 500.000 euro van de verschuldigde 2,5 miljoen over te maken. Dat soort teksten horen ze vaker bij ADO. De advocaat: „Het is belofte op belofte.”

De ruim vier uur durende zitting geeft een zeldzame inkijk in de chaos rond ADO, nagenoeg onbestuurbaar door het diepe conflict tussen de directie en grootaandeelhouder United Vansen, met Wang als vooruitgeschoven maar zelden aanwezige pion. Het is een aaneenschakeling van miscommunicatie, moddergooien en wantrouwen. Club en eigenaar zitten in een wurggreep, de verhoudingen zijn ernstig verstoord en de financiële zorgen groot. De club staat sinds deze week onder verscherpt toezicht van de KNVB.

In totaal schuiven er donderdag elf advocaten aan in zaal tien van de ondernemingskamer, die beslist over geschillen in vennootschappen en een bindende uitspraak doet. De meest besproken man, Wang, ontbreekt. Maar hij heeft, naast zijn advocatenteam, enkele informanten in de zaal, onder anderen een juridisch adviseur van de Chinese ambassade in Den Haag en een eigen medewerkster van United Vansen.

1. Waar draait de rechtszaak om?

ADO wil geld zien, terwijl United Vansen de controle op de club wil vergroten door meer Chinezen in de clubleiding te positioneren.

Eerst het geld. ADO wil dat United Vansen een beloofde agiostorting van 2,5 miljoen euro voldoet. Daarbovenop wil ADO dat de grootaandeelhouder ook openstaande kosten betaalt die de club heeft voorgeschoten, zoals hotel- en reiskosten. Dit gaat om zo’n drie ton. De financiële situatie is acuut, stelt ADO. Vanaf januari kan er al een liquiditeitsnood ontstaan. Er zijn bij ADO twijfels of United Vansen wel over voldoende geld beschikt om aan de betalingen te voldoen.

Dan de zeggenschap. Wang, zelf voorzitter van de RvC van ADO, wil twee Chinezen benoemen als commissaris. Zo wil hij meer grip krijgen op het beleid van ADO. De twee moeten in de plaats komen van tv-presentator Kees Jansma en golfbaandirecteur Martin Toet, zij werden in het najaar benoemd als commissaris. Maar Wang betwist de rechtsgeldigheid hiervan. Het handhaven van Jansma en Toet als commissaris noemt de advocate van United Vansen „extreem onwenselijk”.

Dit tot woede van de ADO-directie, gesteund door de gemeente, als prioriteitsaandeelhouder. De club pleit er bij de ondernemingskamer voor dat de aandelen van United Vansen tijdelijk in het beheer komen van een onafhankelijke derde partij, waardoor de macht van het Chinese bedrijf wordt ingeperkt en er even rust in de tent komt. ADO wil ook dat Wang wordt geschorst als RvC-voorzitter – als commissaris mag hij aanblijven.

United Vansen (UVS) is teleurgesteld in het opereren van de ADO-leiding. „UVS moet wel betalen, maar mag niks bepalen”, stelt de advocate. „Dat is niet hoe deze wereld werkt.” Wang wil voorkomen dat het geld in een „bodemloze put” verdwijnt, zegt ze. Er zou sinds de overname, bijna twee jaar terug, 5,6 miljoen zijn geïnvesteerd. Wang vindt dat ADO te weinig uit de commercie haalt en onvoldoende onderneemt om de Chinese markt te bereiken. De club zou zijn eigen broek moeten kunnen ophouden, zonder geld uit China. UVS speelt het spel nu zo: ze betalen pas zodra zij meer invloed krijgen.

2. Wat zijn de belangrijkste conclusies van de zitting?

ADO verkeert in een „financiële crisis”, stelt de advocaat van de gemeente tijdens de zitting. Er zijn veel tegenvallers. Kyocera stopt per februari als sponsor en naamgever van het stadion. De licentiecommissie van de KNVB heeft ADO deze week teruggezet naar zorgelijke categorie 1, wat betekent dat de club onder verscherpt toezicht staat. ADO kreeg daarnaast een boete van 10.000 euro omdat het de deadline voor het indienen van de jaarrekening niet haalde. De club heeft nu zes weken voor het opstellen van een financieel herstelplan. Als het daar – voor 1 februari – niet aan voldoet, dreigen nieuwe sancties: 25.000 euro boete en/of intrekken van de proflicentie.

3. Hoe nu verder?

De ondernemingskamer komt waarschijnlijk maandag met een uitspraak. Tot het weekend hebben de partijen de tijd om gezamenlijk te zoeken naar een breed gedragen „onafhankelijke bruggenbouwer” die plaats moet nemen in de RvC. Aan diegene de taak om de zaak te lijmen. De rechter: „Als u iemand vindt, is er al een grote stap gemaakt.”

    • Steven Verseput