Yahoo onthult grootste datalek ooit

Het gaat om data van een miljard accounts. In september kwam ook een grote dataroof bij Yahoo boven tafel.

Logo van Yahoo in Rolle, Zwitserland.
Logo van Yahoo in Rolle, Zwitserland. Foto Denis Balibouse / Reuters

Yahoo heeft opnieuw een enorm datalek ontdekt. Het internetbedrijf meldde woensdag dat in augustus 2013 de gegevens van meer dan één miljard gebruikers zijn buitgemaakt. Het gaat om de grootste beveiligingsinbreuk ooit.

In september kwam Yahoo ook naar buiten met een datalek, dat in 2014 had plaatsgevonden en waar zeker 500 miljoen gebruikersaccounts bij betrokken waren. Toen adviseerde het bedrijf alle gebruikers hun wachtwoord te updaten, nu verplicht zij dat.

Wie verantwoordelijk is voor de hack uit 2013 weet het bedrijf niet. De dataroof uit 2014 linkte Yahoo nog aan een hacker die verwant was aan een niet verder gespecificeerde “buitenlandse mogendheid”. De gestolen informatie gaat om namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en wachtwoorden. Net als toen zouden er dit keer geen creditcard- of bankgegevens zijn gestolen, omdat die op een andere plek zijn opgeslagen.

Verkoop van Yahoo

Yahoo is een producent van video’s en nieuws, in combinatie met een nog altijd populaire maildienst. Toen de 2014-dataroof aan het licht kwam, verbaasden velen zich erover dat Yahoo nog een half miljard gebruikers had. Veel accounts worden niet allemaal (even intensief) benut. Volgens persbureau AP heeft Yahoo meer dan een miljard maandelijkse gebruikers, maar sommigen zullen meerdere accounts hebben en anderen geen.

De twee hacks vonden plaats toen Marissa Mayer de directeur van Yahoo was. Het is Mayer, die bij haar aantreden gold als een van de grootste talenten van Google, in de vier jaar dat ze aan het roer stond niet gelukt om van Yahoo weer een succesvol internetbedrijf te maken.

Wat is er nog over van het 20 jaar oude miljardenbedrijf? Lees ook: De opheffingsuitverkoop van Yahoo

Eerder dit jaar ging Yahoo akkoord met een overname door provider Verizon voor 4,8 miljard dollar (4,3 miljard euro). Die deal zou door de hacks in gevaar kunnen komen. In oktober dreigde Verizon zich terug te trekken. In 2008 wees Yahoo nog een deal van 44 miljard dollar af.

Sindsdien is het bedrijf in een vrije val terechtgekomen. Het werd als zoekmachine ingehaald door Google en miste de boot bij de twee grote technologische ‘golven’ van de afgelopen tien jaar: de opkomst van de smartphones en sociale netwerken.

Yahoo sinds 1994: