Wereldbank: 75 miljard dollar tegen armoede

Volgens de president van de Wereldbank is dit een ‘een cruciale stap in de strijd tegen extreme armoede’.

President van de Wereldbank Jim Yong Kim, links, met de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Joerg Schelling vorige maand in Wenen
President van de Wereldbank Jim Yong Kim, links, met de Oostenrijkse minister van Financiën Hans Joerg Schelling vorige maand in Wenen Foto: Herbert Neubauer / AFP

De Wereldbank heeft een recordbedrag van 75 miljard dollar (ongeveer 72 miljard euro) aan nieuwe leningen en donaties vrijgemaakt voor haar Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA), een fonds dat zich inzet voor de armste landen ter wereld. Donderdag liet de bank in een verklaring weten dat in totaal 48 overheden toegezegd hebben mee te doen aan het initiatief.

Het geld zou vanaf 1 juli 2017 tot 30 juni 2020 moeten helpen in de strijd tegen conflict en geweld, ontheemding, klimaatverandering en genderongelijkheid. Van het geld wil de Wereldbank onder meer 400 miljoen mensen steunen met voeding en zorg, en 45 miljoen mensen aan schoon drinkwater helpen.

“Dit is een cruciale stap in de strijd tegen extreme armoede”, reageert de president van de Wereldbank Jim Yong Kim. Ook gaat de IDA de vaccinatie van 130 tot 180 miljoen kinderen betalen en vijf gigawatt aan duurzame energie financieren.

Globale coalitie

In een verklaring zegt Axel van Trotsenburg, vicepresident van ontwikkelingsfinanciering van de Wereldbank: “De IDA brengt landen samen om de armsten te helpen. Met deze aanvulling hebben we gezien dat de IDA een wereldwijde coalitie vormt.”

De toezegging werd gedaan tijdens een bijeenkomst in Yogyakarta in Indonesië. De Wereldbank hoopt dat het initiatief uiteindelijk gesteund zal worden door zestig landen, waarmee het 75 arme landen kan gaan helpen.

    • Christiaan Paauwe