Waarom apps en likes ons niet gelukkig maken

Schrijver Simon Sinek over millennials: “Het leven is geweldig, ook al ben ik depressief”.

Screenshot Youtube

Heb jij een prachtige baan waar je pas sinds kort werkt, maar ben je toch niet tevreden? Heb je het gevoel dat je meer impact kan hebben op de wereld? En ben je geboren na 1984? Dan heb jij een probleem dat wel meer millennials kennen: het lukt je niet om gelukkig te zijn met wat je hebt bereikt.

De Britse schrijver en spreker Simon Sinek buigt zich in een interview met het platform Inside Quest over dit ‘millennialvraagstuk’. Millennials zijn misschien bevoorrecht, narcistisch en kunnen zich niet focussen, maar dat is niet hun eigen schuld. Het is een gevolg van slecht ouderschap dat hen altijd het gevoel heeft gegeven dat ze bijzonder zijn, van een omgeving die dit nooit heeft gecorrigeerd, en bovenal van een vergaande verslaving aan moderne technologie.

Kijk hier naar het fragment uit het interview waarin Sinek het millennialvraagstuk analyseert:

Social media

Als belangrijk probleem ziet de 43-jarige Sinek de consequenties van social media. We halen geluk op de korte termijn uit kliks, likes en apps, en we weten daarom niet meer hoe we een betekenisvolle relatie kunnen opbouwen. Sinek brak in 2009 internationaal door met zijn boek Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action. Daarin betoogt de schrijver dat bedrijven zich minder moeten richten op de vraag wat ze doen of hoe ze hun werk doen, en meer aandacht moeten hebben voor de vraag “waarom ze doen wat ze doen”.

Wat zijn de gevolgen van het millennialprobleem volgens Sinek? Appjes sturen terwijl je met vrienden uit eten bent. Je telefoon op tafel leggen voordat een vergadering begint waarmee je uitstraalt dat de rest er niet toe doet. Direct je smartphone checken wanneer je wakker wordt, voordat je jouw vriend of vriendin die misschien naast je ligt een kus hebt gegeven. En dat leidt uiteindelijk tot een gevoel van “het leven is geweldig, ook al ben ik depressief”.

Daar heeft Sinek simpele oplossingen voor. Je kan bijvoorbeeld je telefoon in de woonkamer laten liggen wanneer je naar bed gaat. Tegelijkertijd moet het millennialvraagstuk volgens de schrijver ook op de werkvloer aangepakt worden.

Lees ook: De vier grootste mythes over millennials

Bekijk hier zijn gelijknamige toespraak bij TEDx:

    • Christiaan Paauwe