Vuil spel met de familie Lerby

NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: Søren Lerby.


Als één detail Søren Lerby’s spelerscarrière typeerde, waren het zijn immer afgezakte sokken. Schoffelend en tierend joeg de Deen zijn tegenstander op. Ook zijn medespelers spaarde hij niet. In zijn tijd bij PSV eind jaren tachtig deden enkele van hen daarover openlijk hun beklag. “De methoden die Lerby toepast, zijn inderdaad vrij hard,” erkende trainer Hans Dorjee. “Maar vloeken en tieren hebben ook hun nut voor het elftal.”

Zelfs zijn teamgenoot en goede vriend Wim Kieft werd door Lerby niet ontzien. Wanneer de spits hem in hun tijd bij PSV in vertrouwen vertelt dat hij bang is te gaan huilen als hij een penalty mist, lacht Lerby hem uit. Kieft, terugblikkend in zijn biografie in 2014: “En daarna vertelde Søren het meteen door aan het hele team.”

Zoals er ophef was over zijn opstelling als speler, zo is er controverse rond Lerby’s handelswijze als makelaar. NRC onthult in 2011 hoe Lerby met hulp van ‘mister Ajax’ Sjaak Swart heimelijk talenten al op hun vijftiende vastlegt voor zijn stal. Iets dat verboden is tot de leeftijd van zestien jaar. Het is maar één van de incidenten rond Lerby. Tal van spelers en uiteindelijk zelfs Sjaak Swart verbreken hun band met de Deen. Het gedeelde verwijt: Lerby denkt vooral aan zijn eigen portemonnee. Maar altijd weet de gewiekste Lerby weer nieuwe spelers te strikken, voor wie hij uitstekende voorwaarden weet te regelen.

Zo staat hij in januari 2013 Wesley Sneijder bij als de international overstapt van Inter Milaan naar het Turkse Galatasaray. Lerby bedingt een miljoenensalaris voor de middenvelder in Istanbul. Behalve Sneijder zet ook een tevreden Lerby zijn handtekening onder het contract. Namens Galatasaray tekenen twee bestuursleden én de zaakwaarnemer van de Turkse club: de Nederlandse Arlette van der Meulen.

En dat is opmerkelijk want Lerby en Van der Meulen zijn dan al jaren met elkaar getrouwd. Samen runnen ze hun bedrijf Essel Sports Management. Een kantoor dat naar eigen zeggen “verschillende diensten aanbiedt, waaronder contractbemiddeling.” Op de website is te lezen: “Wij treden daarbij altijd op namens de sporter of de club.”

Toch zitten ze in Istanbul aan beide kanten van de onderhandelingstafel. Dubbelspel, dat volgens de dan geldende regels is verboden. Maar er is niemand die er aanstoot aan neemt. En dus is het twee keer kassa voor de familie Lerby.

Søren Lerby

: Spelersmakelaar
: Bij de transfer van Wesley Sneijder van Inter Milan naar Galatasaray in 2013 stonden Søren Lerby en zijn vrouw Arlette met hun bedrijf Essel Sports Management zowel de speler als de club bij.

Uit het contract van Søren Lerby