‘Thalys-terrorist had specifiek doelwit’

Volgens zijn advocate had Ayoub El Khazzani een “specifiek, precies bepaald doelwit” toen hij in Brussel bij de eersteklaswagon instapte.

Foto Virginia Mayo/AP

De man die in augustus 2015 met een kalasjnikov en negen magazijnen de Thalys van Amsterdam naar Parijs nam, had niet de intentie een “massaslachting” aan te richten. Volgens zijn advocate had de destijds 25-jarige Marokkaan Ayoub El Khazzani een “specifiek, precies bepaald doelwit” toen hij in Brussel bij de eersteklaswagon instapte.

Haar cliënt zou dat woensdag in een urenlange voorgeleiding aan een onderzoeksrechter in Parijs verteld hebben. Nadat hij in de rijdende hogesnelheidstrein was ingerekend door drie Amerikaanse militairen die met vakantie waren in Europa, verklaarde El Khazzani aanvankelijk dat hij de wapens in een parkje in Brussel had gevonden en van plan was geweest de passagiers van de trein te beroven omdat hij honger had. Hij leefde al enkele maanden op straat in Brussel.

Lees ook: Als het machinegeweer blokkeert, klinkt: ‘Let’s go!’

Tegenover de Parijse onderzoeksrechter heeft hij verteld over zijn goede contacten met Abdelhamid Abaaoud, de Belg die wordt gezien als de coördinator van de latere aanslagen in Parijs en Saint-Denis. Ze hadden elkaar ontmoet in Syrië, erkende hij.

El Kazzani “heeft nooit burgers willen aanvallen en veroordeelt de willekeurige aanslagen in de Bataclan en in Nice”, zei zijn advocaat Sarah Mauger-Poliak. Zijn doelwit bevond zich “in rijstel 1″ van de Thalys, maar wie dat dan was of wie dat waren heeft zij tegenover Franse media niet willen zeggen.

    • Peter Vermaas