Sporen explosieven gevonden bij gecrasht vliegtuig EgyptAir

Dit maakt het iets aannemelijker dat het vliegtuig is opgeblazen. De Airbus was op 19 mei op weg van Parijs naar Kairo en stortte neer in de Middellandse Zee.

Een Airbus van EgyptAir.
Een Airbus van EgyptAir. Foto Thomas Ranner/ AP

Het onderzoeksteam van de Egyptische luchtvaartautoriteit heeft sporen van explosieven gevonden bij slachtoffers van het in mei gecrashte vliegtuig van EgyptAir. Dat hebben de onderzoekers op donderdag bekendgemaakt, zo meldt persbureau Reuters.

Dit maakt het iets aannemelijker dat het vliegtuig is opgeblazen. Egypte is nu een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toedracht van de crash. Al eerder tijdens het onderzoek zeiden officials er “bijna zeker” van te zijn dat het vliegtuig doelwit was geworden van een terreuraanslag.

Alle 66 inzittenden kwamen om het leven

De Airbus met vluchtnummer MS804 was op 19 mei van dit jaar op weg van Parijs naar Kairo en stortte neer in de Middellandse Zee. Alle 66 inzittenden kwamen om het leven.

Uit de zwarte dozen die in juni in de Middellandse Zee werden teruggevonden, concludeerden onderzoekers dat het vliegtuig al in de lucht uiteenviel. Ook zou er brand aan boord van het toestel zijn geweest. Hoewel de Egyptische autoriteiten op basis van de eerste bewijzen concludeerden dat er mogelijk sprake was van een terroristische aanslag, hield Frankrijk het op een technisch mankement. Een eventuele aanslag is vooralsnog door niemand opgeëist.

Crash Russisch vliegtuig Sinaïwoestijn

Het neerstorten van de EgyptAir-airbus gebeurde zeven maanden nadat een Russisch vliegtuig crashte in de Egyptische Sinaïwoestijn, waarbij alle 226 passagiers om het leven kwamen. Wilayat Sinaï, een Egyptische terreurgroep die trouw is aan Islamitische Staat, claimde een bom het vliegtuig in gesmokkeld te hebben. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zeiden aanwijzingen voor een terroristische aanslag te hebben. Egypte en Rusland ontkenden dat dit het geval was.

    • Guus Ritzen
    • Huib de Zeeuw