Clarence Seedorf: ‘Er moet een gedragscode komen’

Clarence Seedorf sprak woensdagavond op een anti-discriminatiebijeenkomst van de KNVB. ,,Voetbal is niet het probleem. Het probleem zit in het voetbal”

Clarence Seedorf zet een dikke rode streep door het woord discriminatie tijdens de aftrap van de anti-discriminatiecampagne van de KNVB. Foto Olaf Kraak/ANP

Het begint met vooroordelen. Vervolgens ga je discrimineren. Dan kom je bij racistisch gedrag. En als je dat met regelmaat vertoont, word je een racist.

Zie hier de filosofie van Clarence Seedorf, die woensdagavond in de Kuip te gast was bij een anti-discriminatiebijeenkomst van de KNVB. Is discriminatie een probleem van het voetbal? Nee, vindt de oud-international. Het ligt genuanceerder. Het is een maatschappelijk probleem dat ook in het voetbal terugkomt, zoals discriminatie evengoed voorkomt in tal van andere domeinen waarin vooroordelen kunnen leiden tot slachtoffers. ,,Voetbal is niet het probleem. Het probleem zit in het voetbal.’’

De slogan van de bijeenkomst: ‘Voetbal is van iedereen, zet een streep door discriminatie’. De wens van de KNVB: meer diversiteit in het voetbal. Dat niemand wordt uitgesloten op grond van kleur, geaardheid of sekse.

Diversiteit in topfuncties

Dat voetbal een afspiegeling van de maatschappij is, was vaak te horen woensdagavond en op de voetbalvelden is diversiteit alomtegenwoordig. Toch blijkt uit onderzoek dat dit zich niet vertaalt naar trainers- en bestuursfuncties. KNVB-voorzitter Michael van Praag, die namens de voetbalbond gastheer was voor het evenement erkent dat op deze posities ‘minderheden’ ondervertegenwoordigd zijn: ,,Als je kijkt naar de samenstelling van besturen in de voetballerij en sport in het algemeen zie je te weinig diversiteit. Bij de UEFA zijn we al jaren bezig met dit vraagstuk. Daarnaast is het merkwaardig dat er ook onder coaches zo weinig diversiteit bestaat. Niet dat ze het niet kunnen want daar geloof ik helemaal niets van.”

Seedorf beaamt: ,,De Rooney rule (regel in American football waarbij teams bij het aanwerven van coaches minstens één donkere kandidaat moeten uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, red.) heeft het tegenovergestelde bewezen.” De viervoudige Champions League-winnaar met Ajax, Real Madrid en AC Milan zou zo’n regel ook graag in het voetbal zien. Hij vindt dat vooroordelen nog te vaak een rol spelen in het aanwervingsproces. ,,Niet meer dan 5 procent is divers, daar is gewoon onderzoek naar gedaan. Wat die Rooney rule wil bereiken is veel meer dan alleen jobs voor ‘minderheden’ scheppen. Het creëert bewustzijn bij clubs. Zonder met iemand te praten weet je immers niet wat die in zijn mars heeft. Het verplicht uitnodigen is een oplossing om die vooroordelen weg te werken.”

Voor bondsvoorzitter Van Praag is zo’n regel niet aan de orde. ,,Dat vergt verder onderzoek. We hebben de ondervertegenwoordiging geconstateerd. Is dat discriminatie? Weten we niet. We moeten eerst de oorzaak hiervan onderzoeken, pas dan kan je er wat aan doen.”

Gelijke kansen

Tussen 1994 en 2008 speelde Clarence Seedorf 87 interlands voor Oranje, maar hij had dat aantal liever hoger gezien ,,In mijn topjaren als voetballer werd ik niet geselecteerd. Dat heeft te maken met vooroordelen.” Seedorf wierp tevens de vraag op of er anders naar hem werd gekeken en of hij gelijke kansen kreeg. ,,Als ik het over vooroordelen heb, spreek ik niet per se over discriminatie. Met de clubcoaches waarmee ik werkte zoals Capello, Lippi, Ancelotti, kende ik weinig problemen. Dat is merkwaardig. Ik heb nooit een EK of WK kunnen winnen en aangezien ik heel ambitieus ben, had ik dat graag willen doen.”

De 40-jarige oud-middenvelder is momenteel werkzaam als UEFA-ambassadeur tegen racisme en ziet voetbal als belangrijk platform voor verandering. ,,In de politiek duurt het jaren voor er verandering komt. Sport heeft laten zien dat het de snelste brug is van conflict naar vrede. Het is het grootste platform ter wereld, de FIFA telt 211 leden, dat is meer dan de Verenigde Naties. Als je dat platform op een juiste manier gebruikt, kan de impact van voetbal op deze kwestie ontzettend groot zijn.”

Dat is ook de reden waarom Martin van Rijn, staatssecretaris voor Welzijn en Sport namens de politiek zijn opwachting maakte tijdens de anti-discriminatie bijeenkomst. Ook Seedorf legt de bal in het kamp van de politiek om deze materie aan te pakken. ,,Hoe vaak heeft de overheid rolmodellen uit het voetbal gebruikt om verandering teweeg te brengen? Ik werd nog nooit gebeld. Er moet een gedragscode komen. Dat begint bij de jeugd. Met regels en wetgeving kan dit worden aangepakt. Niemand wordt als racist geboren. De maatschappij en de politiek dragen hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid.”

    • Naïm Derbali