Schutter kerk Charleston schuldig aan ‘haatmisdrijf’

De jury oordeelt volgende maand of zij -net als de openbare aanklager- de doodstraf een gepaste straf vinden.

Agenten staan buiten de rechtbank van Charleston. Foto Chuck Burton / AP

Een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat de 22-jarige Dylann Roof schuldig is aan “door haat gedreven misdaden”. Dat meldt persbureau Reuters. Roof schoot op 17 juni 2015 negen mensen dood in een historische Afro-Amerikaanse kerk.

De openbare aanklager in de Amerikaanse staat eiste vorig jaar al de doodstraf tegen Roof. De twaalf juryleden oordelen volgende maand of ook zij de doodstraf een gepaste straf vinden voor de daden van Rooff.

Een rechter in South Carolina oordeelde eind november nog dat Roof toerekeningsvatbaar was tijdens de schietpartij.

Lees ook: Angst voor oude tijden van hate crimes

Racistisch motief

De politie gaat ervan uit dat achter de aanslag een racistisch motief zit. Roof zei na zijn arrestatie al dat hij een rassenoorlog had willen ontketenen en online werd een racistisch manifest gevonden, evenals foto’s van Roof waarop hij onder meer poseerde met de Confederatievlag.

De kerk waarin de schietpartij plaatsvond is de methodistische Emanuel-kerk. Het is de oudste kerkgemeenschap voor Afro-Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten.

    • Maarten Back