Verzekeraar Achmea schrapt komende jaren 2.000 banen

De verzekeraar is al langer bezig met grootschalige saneringen. In 2013 maakte het bekend vierduizend banen te schrappen.

Logo van verzekeraar Achmea.
Logo van verzekeraar Achmea. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Tot en met 2020 verdwijnen bij Achmea tweeduizend banen. De verzekeraar maakte dat donderdag bekend in een interne memo aan zijn personeel, en heeft het tegenover NRC bevestigd.

De ontslagronde is onderdeel van een in 2013 gestart reorganisatieprogramma dat tot en met 2016 zou duren, waarbij vierduizend mensen hun baan zouden verliezen. Achmea heeft besloten dit programma met vier jaar te verlengen. Hierdoor verliezen nog eens tweeduizend mensen hun baan. Bij Achmea werken in totaal ongeveer 16.500 mensen, van wie 14.000 in Nederland.

Volgens ANP is nog niet duidelijk welke afdelingen van het concern getroffen worden door de sanering. Vakbond CNV zegt “totaal verrast” te zijn door de aangekondigde sanering. “Achmea had ons toch op z’n minst even mogen informeren”, zegt Ike Wiersinga van CNV Vakmensen in een verklaring. Vrijdag stonden gesprekken gepland tussen Achmea en de vakbonden over de cao en een sociaal plan.

Veranderend gedrag van de consument

Achmea is marktleider op het gebied van zorgpolissen. Zo’n 5,2 miljoen mensen hebben een zorgverzekering bij Achmea, tegen 5,5 miljoen een paar jaar geleden. De merken FBTO, Zilveren Kruis en Interpolis en Centraal Beheer (schadeverzekeringen) vallen onder de verzekeraar.

De oorzaak van de reorganisatie die een paar jaar geleden werd ingezet, is het veranderende gedrag van de consument, schreef NRC-redacteur Jeroen Wester eerder:

“Achmea bleek te veel gericht op verkoop van polissen via de balie en via tussenpersonen en had weinig digitaal klantcontact.”

Lees ook: Verzekeraar Achmea ligt ‘op schema’ met krimpen