‘Poetin persoonlijk betrokken bij hacks verkiezingen VS’

Dat zeggen twee functionarissen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten tegenover NBC News.

Foto Alexei Druzhinin / AP

Amerikaanse veiligheidsdiensten schrijven een persoonlijke rol toe aan Poetin wat betreft de Russische rol bij de hacks tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Dat meldt NBC News donderdag op basis van twee Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen.

Volgens de twee hooggeplaatste functionarissen gaf Poetin directe instructies aan hoe gelekte documenten van de Democratische partij verspreid moesten worden. De medewerkers van de veiligheidsdiensten laten tegenover NBC News weten dat wat begon als een “wraakactie” tegen Clinton uiteindelijk uitmondde in een poging om te laten zien dat er sprake is van corruptie binnen de Amerikaanse politiek. Ook was het doel van Poetin om te laten zien dat het beeld dat andere landen afhankelijk zijn van Amerika, niet klopt.

De CIA concludeerde deze week dat de Russen zich in de Amerikaanse verkiezingen mengden met het expliciete doel om Donald Trump te laten winnen. Overigens werd die conclusie niet gedeeld door de opsporingsdienst FBI en door het Office of the Director of National Intelligence (ODNI), dat alle diensten overziet.

Lees ook: De Russische contacten van Donald Trump

De FBI en ODNI betwisten niet dat de Russen zich in de verkiezingen hebben gemengd, maar volgens hen ging het de Russen alleen om het destabiliseren van de Amerikaanse democratie.

Poetin en Trump

Dat Poetin liever Trump in het Witte huis ziet, heeft volgens analisten in Washington zowel persoonlijke als tactische redenen. NRC-correspondent Guus Valk schreef daar eerder over:

“Poetin heeft een sterke afkeer van Hillary Clinton, die hem eens met Hitler vergeleek. Daarbij ziet hij in Trump een leider die meer geneigd is naar Russische argumenten te luisteren. Trump heeft Poetin vaak geprezen als ‘een echte leider’. Trump is kritisch over de NAVO, was voorstander van de Brexit, en kan zo verdeeldheid zaaien in het westen. Trump zei eens over Poetin: ‘Hij heeft sterke controle over zijn land. Het systeem is anders, en ik houd er niet van, maar hij is een echte leider, veel meer dan onze president dat is.’”

    • Maarten Back