Plantenbakken als volgende poging tegen fietsberg Dam

Talk of the Town De fietsen voor de Bijenkorf bestrijken af en toe de halve Dam. Geen doorkomen aan. Fietscoaches helpen maar heel even. Dus de volgende noodgreep: de plantenbak.

Fietsparkeren op de Dam: steeds vaker is er geen doorkomen meer aan.
Fietsparkeren op de Dam: steeds vaker is er geen doorkomen meer aan. Foto Jordy Rietbroek

Het zou goed kunnen dat de top-3 van Amsterdamse ergernissen allemaal fietsgerelateerd zijn. Geen plek om je fiets te parkeren; toeristen op de fiets; overvolle stoepen; fietsendieven; slalommen door de drukte. Rond de Dam hebben ondernemers vooral last van de talloze fietsen en scooters die dagelijks voor hun deur geparkeerd worden – vaak lukraak tegen het monument aan, of midden op de stoep. Het ziet er maar rommelig uit, vinden de ondernemers, en voor voetgangers is er steeds vaker geen doorkomen meer aan: die kunnen nauwelijks de winkels nog bereiken, of de Dam oversteken op weg naar het Centraal Station. Samen met de gemeenten zorgen ze daarom voor fietscoaches in het weekend en op de drukke donderdag en vrijdag, om in elk geval looppaden vrij te houden: iedereen moet zijn fiets in met pionnen afgebakende vakken neerzetten. Dat helpt – even. Want al snel na het vertrek van de coaches is er alweer een nieuwe fietsenberg. Daarom komen de ondernemers nu met een volgende – meer duurzame – oplossing: plantenbakken.

Het is behoorlijk koud op de Dam deze woensdag. De levende standbeelden blazen wolkjes, toeristen poseren voor de grote kerstboom op het plein. Terwijl de klokken van het paleis twee uur slaan, komt een man van een jaar of 30 aangefietst. Hij zet zijn fiets tegen de glinsterende etalageruit van de Bijenkorf. Niet zo netjes, dat weet hij ook wel. „Maar ik ben alleen even sokken kopen, ik ben zo weer weg.” Om hem heen lijken meer mensen er zo over te denken: moeders die hun bakfiets midden op het plein parkeren om even de H&M in te schieten; toeristen die hun McBikes tegen de leeuwen van het monument stallen, op weg naar de hotdogkarretjes.

Precies dit soort mensen zijn een doorn in het oog van de ondernemers. „Al die fietsen zo lukraak gestald zorgen voor een heel chaotisch plaatje”, zegt Evelien van Damme, die als straatmanager als schakel werkt tussen de ondernemers en de gemeente. De winkels op de Dam zien er door al die fietsen minder aantrekkelijk uit, zegt ze. „En mensen zijn in zo’n chaotische omgeving ook sneller geneigd om afval te laten slingeren.” De ondernemers willen een Dam met meer allure.

Dus hebben ze een oplossing bedacht: plantenbakken. Of beter gezegd: plantenschalen. Ronde, lage bakken met bloemen, precies zo ontworpen dat er geen fiets tegenaan gezet kan worden. Zeven grote en vijftien kleine exemplaren staan sinds donderdag rond het monument. Zo moet de Dam er eleganter uit gaan zien, met hopelijk als gevolg dat mensen hun fiets niet meer lukraak ergens neerkwakken, maar netjes in een rij naast de plantenbakken gaan neerzetten. Wie dat niet uit zichzelf doet, wordt begeleid door een van de extra fietscoaches die door de ondernemers zijn ingehuurd.

Donderdagochtend staan de plantenschalen klaar op de Dam, samen met vier fietscoaches. Het plan van de ondernemers lijkt te werken: een vrouw in een windjack zet haar fiets uit zichzelf in de nette rij die de coaches gevormd hebben; een meisje op een scooter wordt vriendelijk begeleid naar de juiste parkeerplaats. Zij heeft er minder zin in dan de vrouw in het windjack: „Hoezo is dit geen goede plek dan?”, zegt ze, terwijl ze naar de open ruimte midden op het plein wijst. „Niemand heeft hier toch last van?” Maar aan de zijkant van de Bijenkorf – uit het zicht van de fietscoaches – zet een man met een baby in de draagzak toch zijn fiets op de stoep, tegen de muur aan. Hij heeft geen standaard, legt hij uit, en veel haast. Dat de fietscoaches hier niet blij mee zullen zijn, kan hem niet zo veel schelen. „Ik vind dat altijd een beetje vervelende mannetjes.” Nóg een fietsgerelateerde ergernis dus: fietscoaches.