Philips verliest beroep tegen EU-kartelboete

Het bedrijf maakte tussen 2003 en 2005 prijsafspraken over chips in onder meer smartphones en bankpassen.

Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Philips moet 20,1 miljoen euro boete betalen wegens heimelijke prijsafspraken. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald. Het technologieconcern verloor donderdag het hoger beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie. Ook de boete die branchegenoot Infineon kreeg, wordt niet teruggedraaid, meldt Bloomberg.

De bedrijven maakten tussen september 2003 en september 2005 prijsafspraken over chips in onder meer smartphones en bankpassen. Philips deed dat met zijn inmiddels afgestoten chipdivisie NXP. Philips heeft de afdeling die verantwoordelijk was voor de prijsafspraken inmiddels afgestoten, maar blijft verantwoordelijk.

Philips verkocht zijn chipdivisie in 2006 onder de naam NXP aan een groep investeerders. In september werd bekend dat de Amerikaanse chipgigant Qualcomm het bedrijf voor 43 miljard euro wil overnemen.

Het Duitse Infineon kreeg de hoogste boete, van bijna 83 miljoen euro. Verder werd ook Samsung beboet. Het Japanse bedrijf Renesas deed ook mee, maar krijgt geen boete omdat het de afspraken had gemeld bij de commissie. Vier bedrijven kregen in totaal boetes van 138 miljoen euro opgelegd.

Hoogste boete

Intel, ’s werelds grootste chipmaker, kreeg in 2009 de hoogste boete die de EU ooit oplegde aan een bedrijf (1,06 miljard euro) wegens het tegenwerken van zijn rivaal Advanced Micro Devices.

Eind 2012 kreeg Philips een boete van bijna 510 miljoen euro vanwege verboden afspraken tussen 1996 en 2006 over kathodestraalbuizen, die in tv’s en computerschermen werden gebruikt. Eind vorig jaar deden de Europese mededingingsautoriteiten een inval bij Philips vanwege het vermoeden dat elektronicabedrijven, waaronder Philips, afspraken hebben gemaakt over het beperken van verkopen via internet. Dat zou de prijzen voor de consument hebben opgedreven.

    • Bas Tooms