Parlement Oostenrijk stemt in met onteigening Hitlerhuis

Het gebouw wordt niet gesloopt, maar wordt gerenoveerd en gaat plaats bieden aan mensen met een verstandelijke beperking.

Het geboortehuis van Hitler.
Het geboortehuis van Hitler. Leonhard Foeger / Reuters

Het geboortehuis van Adolf Hitler in de Oostenrijkse stad Braunau am Inn krijgt een nieuwe invulling. De regering in het land gaat het pand -dat ze verkregen hebben na onteigening- renoveren en daarna komt er een organisatie in die mensen met een verstandelijke beperking workshops aanbiedt. Dat meldt persbureau AP.

De huidige eigenaresse van het pand, Gerlinde Pommer, kreeg donderdag te horen dat ze verplicht wordt het pand aan de Oostenrijkse regering te verkopen. Het Oostenrijkse parlement stemde namelijk in met het voorstel van de regering om het geboortehuis van Hitler te onteigenen.

Over de invulling van het huis bestaat al jaren discussie tussen de eigenaresse, het stadsbestuur en de regering in Wenen. Lange tijd leek het erop dat het huis na onteigening gesloopt zou worden. Maar dat plan is nu van de baan. “We hebben na een uitvoerig gesprek uiteindelijk besloten het niet af te breken”, meldde parlementsvoorzitter Josef Pühringer van de deelstaat Opper-Oostenrijk na afloop van een gesprek met de burgemeester van Braunau am Inn en de minister van Binnenlandse Zaken. Volgens de parlementsvoorzitter is met het besluit voorkomen dat er verwijten zouden komen dat een “beladen stuk geschiedenis” zou zijn gesloopt.

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren op de tweede verdieping in de straat Salzburger Vorstadt nummer 15. De familie Pommer kocht het pand in 1912 en begon een café op de begane grond. In de jaren dertig wisten extreemrechtse activisten de weg naar het geboortehuis van Hitler al te vinden en kwamen daar vaak samen.

Bij de annexatie van Oostenrijk, in 1938, ging Hitler de brug over bij de rivier de Inn bij Braunau, rechtdoor naar zijn geboortehuis. Het gebouw werd in datzelfde jaar gekocht door Martin Bormann, een vertrouweling van Hitler, en hij maakte er een nationaal-socialistisch ‘cultuurcentrum’ van. Zijn initialen, MB, staan nog op de gevel.

Leegstand

Aan het einde van de oorlog probeerde een Duitse commando het pand op te blazen, maar dat lukte niet. De familie Pommer kreeg in 1952 het huis weer terug. Vanaf toen had het gebouw diverse invullingen: een drukkerij, een bank en een centrum voor gehandicapten in. Eerder schreef NRC-redacteur Caroline de Gruyter dat dat centrum vijf jaar geleden vertrok, omdat Gerlinde Pommer weigerde moderne faciliteiten te installeren die de wet vereiste. Sindsdien staat het gebouw leeg.

Lees ook: Heisa over het Hitlerhuis: slopen of niet?

De overheid heeft al diverse malen geprobeerd het huis van de familie Pommer te kopen, maar die weigerde dat. Na onteigening krijgt de eigenaresse een vergoeding, maar niet bekend is hoe hoog dat geldbedrag zal zijn.

    • Maarten Back