Openbaar vervoer

Connexxion wint recht op busvervoer rond Schiphol

Vervoersbedrijf Connexxion heeft de belangrijke ov-concessie Amstelland-Meerlanden gewonnen. Vanaf eind 2017 krijgt Connexxion, het bedrijf dat de concessie nu ook uitvoert, het recht om tien jaar lang het busvervoer te verzorgen, met de mogelijkheid van vijf jaar verlenging.

De concessie heeft een contractwaarde van 90 miljoen euro per jaar: 40 miljoen subsidie, 50 miljoen reizigersomzet. De opdrachtgever is Stadsregio Amsterdam. Er deden vier vervoerders mee aan de aanbesteding: behalve Connexxion ging het om Arriva, EBS en NS-dochter Qbuzz.

Connexxion gaat rond Schiphol rijden met elektrische bussen en breidt het aanbod van R-net ((lange afstandslijnen in de Randstad) fors uit. Naast busvervoer biedt het bedrijf ook diensten op aanvraag, met deelauto’s en fietsen. De regio Amstelland-Meerlanden omvat Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn, plus enkele lijnen naar Amsterdam en Haarlem. (NRC)