Openbaar aanklager wil vrijspraak voor IMF-chef Lagarde

De zaak draait om betalingen van 400 miljoen euro aan de zakenman Tapie die Lagarde als minister van Financiën heeft goedgekeurd.

Foto Jonathon Ernst/ Reuters

De Franse openbaar aanklager stuurt aan op vrijspraak voor Christine Lagarde. Jean-Claude Marin zei donderdag dat de verhoren “zeer zwak” bewijs hebben opgeleverd om een aanklacht in te dienen tegen de directeur van het International Monetair Fonds (IMF), zo meldt persbureau Reuters.

De 60-jarige Lagarde staat terecht voor haar aandeel in betalingen aan de Franse zakenman Bernard Tapie. Het gaat om betalingen van de Franse staat ter waarde van 400 miljoen euro die Lagarde in 2007, toen ze minister van Financiën was, heeft goedgekeurd.

Lees hier meer over de al twintig jaar durende affaire: Franse zakenman Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen

Largarde staat terecht voor misbruik overheidsgelden

Het Franse hof van Beroep bepaalde op 22 juli dat Lagarde moest terechtstaan. De IMF-chef had vergeefs beroep aangetekend. Volgens de rechter in Parijs had Lagarde misbruik gemaakt van overheidsgelden door te makkelijk een regeling te treffen via een arbitragecommissie.

Wanneer Lagarde schuldig wordt bevonden dan dreigt een jaar gevangenisstraf en een boetje van 15.000 euro. Een veroordeling zou ook problemen opleveren met haar huidige baan bij het IMF. De raad van bestuur van het monetaire fonds heeft eerder al het vertrouwen uitgesproken in Lagarde. In februari van dit jaar werd ze voor de komende vijf jaar herkozen als directeur.

    • Huib de Zeeuw