Nieuwe cao Shell-personeel ondanks ‘nee’ van FNV

Ondanks dat de leden van FNV het bod afwezen, gaat de cao voor alle 1.800 werknemers gelden.

Foto Jerry Lampen/ANP

De Shell-werknemers in Pernis en Moerdijk krijgen een nieuwe cao. De leden van vakbond CNV hebben ingestemd met het nieuwste voorstel van de olie- en gasgigant. Ondanks dat de leden van FNV het bod afwezen, gaat de cao voor alle 1.800 werknemers gelden. FNV laat in een reactie weten zich te beraden op acties.

Shell-werknemers voerden de afgelopen weken actie voor een betere cao met meer koopkracht. Vrijdag werd de productie bij de raffinaderij in Pernis verlaagd. Eerder meldden zo’n vierhonderd werknemers zich bij de hoofdingang van de raffinaderij in Pernis om een beter loonvoorstel te eisen. Het laatste loonbod van Shell is slechter dan wat bij vergelijkbare bedrijven is afgesproken, zeggen de bonden. Daar zou personeel dit jaar gemiddeld 1,5 procent meer loon krijgen en volgend jaar 1,5 tot 1,75 procent meer.

Duidelijke meerderheid

De bonden gingen eerder niet akkoord met het eindbod van Shell. Zij legden het bod vervolgens voor aan hun leden. Leden van FNV hebben zich “in duidelijke meerderheid uitgesproken tegen het eindbod”, aldus FNV. Shell laat in een reactie weten dat de acties voor financiële schade en veel onrust hebben gezorgd en hoopt dat het conflict nu kan worden beëindigd. “Wij hopen dat FNV volgt.”

CNV-bestuurder Piet Verburg zegt tegenover ANP dat het sentiment onder leden over het voorstel verdeeld was.

“Het bod was niet fantastisch. Er waren leden die het voldoende vonden, maar er waren er ook veel die gewoon geen gedoe meer wilden en daarom instemden.”

Egbert Schellenberg, bestuurder FNV:

“Het loonbod is te laag, onze leden willen in 2016 1,5 procent en in 2017 1,75 procent loonsverhoging. We vinden dat geen onredelijke eis.”

Het olie- en gasconcern noemde de opstelling van de bonden in het conflict eerder “onredelijk en onverantwoordelijk”. Het bedrijf is van mening dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.

    • Bas Tooms