‘Nederland in 2025 koploper onderzoek zonder proefdieren’

Staatssecretaris wil gebruik proefdieren de komende tien jaar zoveel mogelijk terugdringen.

Foto ANP / Marcel van Hoorn

Nederland moet in 2025 wereldwijd koploper zijn met onderzoeksmethoden zonder proefdieren. Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) donderdag bij de presentatie van het advies Transitie naar proefdiervrij onderzoek dat is uitgevoerd door het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid. Dat betekent niet dat er over tien jaar helemaal geen dierproeven meer worden gedaan.

Van Dam had dat comité in april gevraagd om hem te adviseren over het “uitfaseren van proefdieren”. „In 2025 wereldwijd koploper te willen zijn met onderzoeksmethoden zonder dierproeven, is een grote, maar haalbare ambitie”, zei Van Dam bij de presentatie:

„Het is heel lang gewoon geweest om met dieren te experimenteren. Maar inmiddels zetten we steeds meer vraagtekens bij dierproeven en kijken we steeds vaker naar innovatieve technieken die onze gezondheid kunnen verbeteren.”

Minder dierproeven bij vaccins en bestrijdingsmiddelen

Volgens het comité is het in 2025 mogelijk bij onder meer bij onderzoek naar vaccins, allergietesten en bestrijdingsmiddelen, geen dieren meer te betrekken. Ook bij andere wetenschappelijke onderzoeken wordt dat mogelijk.

Jaarlijks worden 600.000 proefdieren gebruikt, maar dat aantal loopt terug, zo blijkt uit een jaarrapportage van de NVWA die Van Dam woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2015 zijn er 15 procent minder dierproeven uitgevoerd dan in 2014.