Mensen denken dat er veel meer moslims in Nederland wonen dan er feitelijk zijn

Straatbeeld in Rotterdam.
Straatbeeld in Rotterdam. Foto Robin Utrecht

Van Geert Wilders tot Marine Le Pen: in veel Europese landen profiteren populistische leiders van de angst voor islamisering. Maar hoe zit dat nou echt?

Veel westerlingen blijken het percentage moslims in hun land flink te overschatten, toont marktonderzoeksbureau Ipsos. Dat vroeg ruim 27.000 mensen in veertig landen het aantal moslims in hun land te schatten. Dat beeld zette het bureau af tegen de werkelijkheid.

In Frankrijk, de afgelopen jaren een aantal malen doelwit van aanslagen door extremistische moslims, zaten de inwoners er het meest naast. Fransen denken dat 31 procent van hun land de islam aanhangt. In werkelijkheid is dit volgens een meting in 2010 slechts 7,5 procent.

Hoe zit dit in Nederland? 19 procent van de bevolking is moslim, zeiden Nederlanders tegen de onderzoekers van Ipsos. Niet waar: het is 5 procent, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, over 2014.

Deze lijn is door te trekken naar vrijwel alle westerse landen. In de Verenigde Staten – waar Donald Trump vorig jaar zei de grenzen te willen sluiten voor alle moslims – is 0,9 procent van de bevolking islamitisch. De inschatting van Amerikanen was 17 procent. Landen met een hoge moslimpopulatie, zoals Indonesië, zijn juist geneigd om het aandeel moslims te onderschatten.

Volgens de directeur van het onderzoeksbureau maken we vaker verkeerde inschattingen als het gaat over thema’s die „uitgebreid worden bediscussieerd in de media”, zoals het aandeel moslims in het land en inkomensongelijkheid. Hij zegt uit eerdere studies te weten dat dit deels komt „doordat we datgene waar we ons zorgen over maken overschatten”.

Gevraagd naar wat het percentage moslims in 2020 zal zijn, liepen beeld en werkelijkheid in Nederland nog verder uiteen: 26 procent van de bevolking, dachten Nederlanders. Volgens schattingen van het onderzoekscentrum Pew is dan echter 6,9 procent van de bevolking in Nederland moslim.

    • Liza van Lonkhuyzen