Limoenfrisse champagne voor de kerst

Champagneboeren lijden onder de verzwakte koopkracht van de Britten. drinkt het hele jaar champagne.

Omdat dit mijn laatste bijdrage van het jaar is, gaan we aan de belletjes. Niet zozeer om dit slotstuk te vieren, maar meer omdat het er nu eenmaal de tijd voor is. Bovendien kunt u de wijn die ik adviseer eventueel vast op uw boodschappenlijstje zetten. U bent dan niet de enige. Nog steeds is ons drinkgedrag hier zodanig dat meer dan 90 procent van alle mousserende wijn in Nederland gedurende de laatste twee weken van het jaar wordt gedronken. Met alle respect voor goede prosecco (die bestaat ook), cava, sekt, sparkling of crémant, voor dit artikel ga ik voor champagne. Met name omdat ik dat zelf graag drink. Het hele jaar door overigens.

Het credo dat champagne de enige wijn is die 24 uur per dag gedronken kan worden, is mij op het lijf geschreven. Zo’n constante stroom aan drinkmomenten heeft echter niet kunnen voorkomen dat er uit Reims enigszins zorgelijk wordt bericht. Wereldwijd lagen de bestelde hoeveelheden over de eerste tien maanden van 2016 bijna 3 procent lager dan het jaar ervoor. Met name in Europa werden er in oktober zelfs dieprode cijfers geschreven: min 21 procent. De Association Viticole Champenoise heeft er een verklaring voor. Engeland, de grootste champagneconsument ter wereld, heeft te maken met de gevolgen van de Brexit. En ook Duitsland, een andere veel drinkende natie, houdt de hand op de knip en de kurk op de champagnefles. Het zijn vooral de grandes marques die de grootste pijn voelen.

Met de kleine boeren gaat het beter. Deze maken vaak bijzonderder wijnen voor vriendelijker prijzen. Neem Rémi Leroy, een jonge oenoloog en landbouwingenieur die in 2009 zijn familiebedrijf in Côte des Bar overnam. Generaties lang leverde dat slechts ‘naamloze’ druiven aan de grote huizen. Thans prijkt Leroy’s eigen naam op het etiket. Onder andere van een Blanc de Blancs 2009 Extra Brut, geheel gemaakt van chardonnay uit Aube. Zeldzaam, want de druif is daar nauwelijks te vinden. Kortstondige lagering op eiken zorgt voor een soepele smaakruggengraat. Perzikzwoel, limoenzest-fris, licht-notig en revitaliserend.

    • Harold Hamersma