Liesbeth van Tongeren toch op kandidatenlijst GroenLinks

Liesbeth van Tongeren komt toch op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is zojuist bekend geworden.

Foto ANP / Bart Maat

Het is Liesbeth van Tongeren gelukt om via een interne ledenverkiezing een plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks te bemachtigen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het is zelfs een verkiesbare plaats: plek 6. Dat blijkt uit de uitslag van het ledenreferendum die donderdagmiddag bekend werd.

Van Tongeren (58), die sinds 2010 in de Tweede Kamer zit, was eind november door de partij niet op de concept-kandidatenlijst gezet, omdat ze te weinig zichtbaar zou zijn geweest op haar terrein milieu, energie en klimaat. Ook zou ze te weinig resultaten hebben geboekt.

Ze was het niet met dat oordeel eens en weigerde haar kandidatuur vrijwillig in te trekken. Daardoor streed ze automatisch mee met het digitale referendum onder de ruim 22.000 leden dat GroenLinks voor het eerst organiseerde. De drempel was hoog: ze zou meer dan de helft van alle stemmen moeten hebben gekregen om een plek op de definitieve lijst van veertig kandidaten te bemachtigen. Dat is dus gelukt.

In een korte toelichting zegt Van Tongeren geen wrok te koesten tegenover de partijtop die haar liever niet zagen terugkeren. “Je opwinden over oud zeer is zonde van de energie en ik ben tegen energieverspilling.” Wel zegt ze een “goed gesprek” te willen gaan voeren met het partijbestuur en de kandidatencommissie “om te horen waar het nu precies aan schortte en wat ik in de komende periode beter zou kunnen doen.”

Ze zei ook het “geweldig” te vinden dat ze door mag gaan als kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks.

“Ik heb zeven fantastische jaren GroenLinks-leden en kiezers mogen vertegenwoordigen en richt me nu met alle energie op onze campagne voor een groen en rechtvaardig Nederland.”

Lees ook: GroenLinks creëert zijn eigen Omtzigtje

Bram van Ojik, de oud-partijleider die door lijsttrekker Jesse Klaver is teruggevraagd, blijft ook na de interne verkiezing op plek tien staan. De aanvankelijke nummer 9, Suzanne Kröger, zakt naar plaats 11. Kröger is net als Van Tongeren afkomstig van Greenpeace en is daarmee qua expertise en belangstelling een logische concurrent als het na de verkiezingen om de portefeuilleverdeling binnen de fractie gaat.

De opkomst bij het referendum lag op 34 procent. Dat betekent dat ruim 7.700 leden hun stem hebben uitgebracht.

Lees ook: Kamerlid Van Tongeren niet op kandidatenlijst GroenLinks
    • Philip de Witt Wijnen