Ledenreferendum

Kamerlid Van Tongeren toch op kandidatenlijst GroenLinks – en nog een verkiesbare plek ook

Liesbeth van Tongeren
Liesbeth van Tongeren Foto Bart Maat/ANP

Het is Liesbeth van Tongeren gelukt alsnog een plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks te bemachtigen voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. De partijleden zetten haar bij een interne verkiezing op de zesde plaats, zo werd donderdag bekend. De partij staat in de peilingen op 12 tot 14 zetels. Van Tongeren (58) zit sinds 2010 in de Kamer en stond niet op de concept-kandidatenlijst, omdat ze te weinig zichtbaar zou zijn geweest op haar terrein (milieu, energie en klimaat) en te weinig resultaten hebben geboekt. Doordat ze haar kandidatuur niet introk, deed ze automatisch mee met het referendum onder de 22.000 partijleden, van wie 34 procent stemde. Oud-partijleider Bram van Ojik, die door lijsttrekker Jesse Klaver is teruggevraagd, blijft op plek tien staan. De aanvankelijke nummer 9, Suzanne Kröger, zakt naar plaats 11. (NRC)

    • Auteur Onbekend