Evacuaties Oost-Aleppo gestart ondanks incidenten

Woensdagochtend klapte een wapenstilstand tussen leger en rebellen. Een nieuwe lijkt nu stand te houden.

Een gewond jongetje in een ambulance. Foto Karam Al-Masri / AFP

De grote evacuatie-operatie in Oost-Aleppo is van start gegaan. Groene bussen en ambulances pikken momenteel gewonde burgers en rebellen uit het gebied op om ze ten westen van Aleppo te brengen. Volgens het Rode Kruis is de evacuatie van zeker tweehonderd zieken en gewonden nabij. Het Russische persbureau TASS meldt op basis van het ministerie van Defensie dat de evacuatie is gestart van vijfduizend rebellen en familieleden.

De operatie verliep donderdagochtend niet zonder incidenten. Een ambulance werd beschoten door pro-regeringsmilities, meldde persbureau Reuters op basis van de ambulancedienst in het gebied. Drie personen zijn daarbij gewond geraakt. Een van de gewonden is een medewerker van de Witte Helmen, een vrijwillige hulporganisatie die andere Syriërs proberen te redden na bombardementen.

Wapenstilstand kwetsbaar

Zulke incidenten bedreigen de wapenstilstand tussen het Syrische regeringsleger en de rebellen. Woensdagochtend klapte een vergelijkbaar staakt-het-vuren. Woensdagavond werd een nieuwe wapenstilstand overeengekomen om burgers en rebellen veilig uit het stadsdeel kunnen laten verlaten. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor represailles van het regime.

De zieken en gewonden zouden volgens het Russische persbureau RIA in twintig bussen en tien ambulances vervoerd worden richting de provincie Idlib, die in handen is van de rebellen, via een veilige doorgang.

De tekst gaat verder onder de afbeelding:

De evacuatiebussen, met medewerkers van het Rode Kruis. Foto AFP

Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen zich nog in Oost-Aleppo bevinden, maar de Verenigde Naties schatten het aantal op 50.000, van wie ongeveer 1.500 rebellen. De rebellen hadden het gebied vier jaar in handen, maar de laatste dagen heeft het Syrische regime hen in een opmars grotendeels verdreven.

Lees ook: Val Aleppo luidt nieuwe fase van oorlog Syrië in

Iran houdt wapenstilstand af

Toen woensdagochtend de wapenstilstand werd verbroken, gingen geplande evacuaties niet door. De Syrische regering en de rebellen gaven elkaar de schuld van het mislukken van het staakt-het-vuren, dat door Rusland en Turkije was geïnitieerd. Iran en Hezbollah, net als Rusland bondgenoten van de Syrische president Assad, voelden er weinig voor om vlak voor een totale overwinning op de rebellen een bestand af te kondigen. Kort voor de evacuatie, kwam Iran met nieuwe eisen.

Onze redacteuren spraken een aantal bewoners in Aleppo. Lees: Stemmen uit Aleppo: “Maak een einde aan deze ramp, deze holocaust”

Solidariteit in Europa

Op meerdere plekken in Europa wordt solidariteit getoond met de burgers in het oosten van Aleppo. Op de Dam in Amsterdam kwamen honderden mensen bijeen om stil te staan bij de situatie in Aleppo. Mensen liepen met vlaggen en spandoeken en staken kaarsen aan. In Utrecht en Den Haag werden vergelijkbare bijeenkomsten gehouden. In Zwolle werd een stille tocht gehouden.

Op de Dam in Amsterdam, woensdagavond. Foto Roger Cremers / ANP

De Eiffeltoren dimde deels het licht.

Gedimde Eiffeltoren op woensdagavond. Foto Philippe Lopez / AFP

    • Menno Sedee