KNVB-beker Cambuur zet Ajax te kijk

Matchwinner Martijn Barto viert de eerste van zijn twee doelpunten voor sc Cambuur in het met 2-1 gewonnen bekerduel tegen Ajax.
Matchwinner Martijn Barto viert de eerste van zijn twee doelpunten voor sc Cambuur in het met 2-1 gewonnen bekerduel tegen Ajax. foto PRO Shots

Het werd de grootste verrassing van de achtste finales van het toernooi om de KNVB-beker: de uitschakeling van Ajax, in Leeuwarden door SC Cambuur. De eerstedivisionist won donderdagavond verdiend met 2-1, mede dankzij twee doelpunten van Martijn Barto. Een treffer van de jonge Ajacied Pelle Clement, in de tweede helft, bleek niet genoeg om het tij te keren.

Ajax was met een B-ploeg aan de aftrap verschenen. Trainer Peter Bosz liet basisspelers als Hakim Ziyech, Kasper Dolberg en Lasse Schöne op de bank. De laatste twee kwamen na rust alsnog in het veld, maar de beste kansen waren voor de Friezen.

Bosz was na afloop woedend over de wanprestatie van zijn ploeg. „Ik heb er geen woorden voor”, zei hij bij Fox Sports. „Het was bar slecht, hoe slap wij aan deze wedstrijd begonnen. Cambuur heeft volledig terecht gewonnen. Daar valt niets op af te dingen.”

De nederlaag van Ajax riep herinneringen op aan 1996, toen de ploeg ook van Cambuur verloor. Destijds was Ajax onder coach Louis van Gaal het beste clubteam van de wereld.

    • Rob Schoof