‘Het nieuwe Collectiegebouw moet worden verschoven’

Stelling van de week

Bestemmingsplan voor Collectiegebouw van Boijmans ligt ter inzage. Tot eind december is beroep bij de Raad van State mogelijk.

Architect Jo Coenen vindt dat het kunstdepot te dicht op het door hem ontworpen Nieuwe Instituut komt te staan waardoor de ‘oerprincipes’ van het gebouw en de omgeving op ‘onaanvaardbare’ wijze worden aangetast. In een bezwaarbrief aan het college pleit hij voor verschuiving van het kunstdepot. De stelling luidt: ‘het Collectiegebouw moet worden verschoven’.

Jo Coenen, architect: „In 2012 vroeg de gemeente Rotterdam architectenbureau OMA en mij na te denken over de locatie voor het Collectiegebouw. Met zijn drieën hebben we beslist dat de beste plek midden in het Museumpark zou zijn. Daarna heb ik formeel niks meer vernomen. In september constateerde ik dat het kunstdepot zó dicht op het voormalige NAi komt te staan dat een pad over de vijvers noodzakelijk is waardoor het effect verdwijnt van het ensemble waar Nederland in 1993 trots op was. Daarom wens ik dat het Collectiegebouw binnen het bestemmingsplankader 22 meter in zuidelijke richting verschuift, de harde contouren van de vijver zichtbaar blijven en de voorgestelde vergroening in en naast de vijverranden wordt gereduceerd tot een smalle zone die de orthogonale lijnen van het ensemble volgt.”

Ronald Schneider, wethouder Stedelijke Ontwikkeling: „Verschuiving van het Collectiegebouw is niet mogelijk omdat je dan bovenop de ondergrondse parkeergarage zit. Het past ook niet in het bestemmingsplan. Coenen deed in 2013 mee aan de architectenselectie voor het kunstdepot en weet dus al drie jaar op welke locatie het komt. Hij heeft geen bezwaarschrift ingediend tegen het bestemmings- en omgevingsplan. Wij hebben eerder met hem gesproken over de vijvers en blijven daarover in contact.”

Irene Start, museum Boijmans van Beuningen: „De discussie over het Collectiegebouw loopt al zes jaar en is gevoerd tot aan de Raad van State toe. Het is een zaak voor de gemeente tot en met het slaan van de eerste paal. Wij houden ons als museum nu bezig met de buitenkant van het depot. Het wordt net zoiets als de Markthal. Een icoon.”

Leo de Kleijn, fractievoorzitter SP: „Het Collectiegebouw komt sowieso op de verkeerde plek, ook midden in het park. Het project is ook te risicovol.”

    • Caspar Naber