Gucci en Violetta

Soms lijkt het wel terugbrengdag in dierenwinkel de Rimboe. Van de week gebeurde het zelfs twee keer binnen een uur. Een Koerdische dame met een mooie blonde coupe en strak in het mantelpak loopt de winkel binnen. Ze heeft een draagmandje bij zich met daarin een wollig beige-roze konijn met enorme afhangende oren. Van het soort ‘Aw....lief!’ dat blijkt te luisteren naar de naam Violetta.

Ze zegt dat het niet meer gaat, dat steeds alleen achterlaten. Winkeleigenaar Esdra pakt het beest routineus vast en zet het naast een ander konijn in een glazen hok. Violetta trekt haar neusje op en nestelt zich in het hooi, dicht bij het zwarte medekonijn. „Ik ben altijd weg, van zes tot zes”, zegt de carrièrevrouw. „Zo zielig, ze zit de hele dag opgesloten in m’n appartement. Ze is van mijn dochter maar die kijkt er helemaal niet naar om.” Ze lijkt opgelucht en verdrietig tegelijk als ze na enig getreuzel vertrekt.

Inmiddels staat er een mollig mooi meisje voor de toonbank met in haar handen een kartonnen doos. Ze heeft haar blonde haar hoog opgestoken, haar ogen zijn zwaar en vakkundig ‘Kardashian’ opgemaakt en ze draagt een beugel. Ze kijkt Esdra afwachtend aan. Om de doos zit een rode snelbinder.

„Gucci toch?” vraagt deze terwijl hij een grote haan uit de doos haalt en in haar handen duwt. Verschrikt houdt ze het dier met gestrekte armen voor zich uit. Op veilige afstand van haar lichaam. De haan tokt en probeert zich los te fladderen. „Ja, Gucci...”, zegt ze aarzelend terwijl ze hem op de toonbank zet. „Vind je hem eng?” vraagt Esdra. Ze aait hem voorzichtig en kijkt naar zijn misvormde kam. „Ja, beetje eng wel. Hij is raar om te zien, maar ook wel lief. Ik ga hem ruilen voor een kip. Dat mag hier.” Esdra komt terug met een gezellig dikke bruine kip. „Dit is Daffy!”, roept hij. „Ik zal Gucci wel gaan missen hoor, maar misschien krijgt hij wel een heel goed nieuw tehuis...”

De hele transactie vindt binnen drie minuten plaats. Het meisje lacht een kuiltje in haar rechterwang en doet de snelbinder weer om de doos. Daffy zit er veilig in en Gucci loopt al voorzichtig door de winkel.

Even later is de Koerdische dame weer terug. Ze neemt een foto met haar mobieltje van Violetta, die haar allang vergeten lijkt te zijn. „Voor m’n dochter...”

Journaliste schrijft over stadsfauna.