Griekenland

Eurolanden wachten met verlichting Griekse schulden

De eurolanden schorten een beloofde verlichting van de Griekse schuldenlast op, omdat de Griekse premier Alexis Tsipras 617 miljoen euro wil geven aan een miljoen gepensioneerden met een laag inkomen. Deze eenmalige uitkeringen komen in de plaats van een kerstbonus voor 1,6 miljoen gepensioneerden die Athene op last van zijn schuldeisers moest schrappen.

Volgens een verklaring, woensdag, van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) menen „sommige lidstaten” dat de actie van de Griekse regering mogelijk niet spoort met afspraken die zijn gemaakt in het steunprogramma ter waarde van 86 miljard euro voor Griekenland. Voor schuldverlichting is unanimiteit vereist, die is er nu niet meer.

De eurogroep besloot op 5 december Griekenland lucht te geven door een aantal aanpassingen in het schuldenpakket, zoals het verlengen van looptijden van leningen en het vastzetten van rentepercentages. In januari wordt bekeken hoe het verder moet.

Premier Tsipras verdedigde zijn besluit om Griekse gepensioneerden financieel tegemoet te komen. Hij zei dat Griekenland „offers heeft gebracht voor Europa en dat moet herkend worden door iedereen”, schrijft de Financial Times. Ook zei Tsipras: „Er bestaat geen twijfel over of wat we doen past binnen de afspraken.” (ANP)

    • Teri van der Heijden