Filippijnen

President Duterte doodde als burgemeester zelf ook

President Duterte van de Filippijnen zegt dat hij als burgemeester van de stad Davao persoonlijk jacht maakte op misdadigers. In een toespraak vertelde hij dinsdag dat hij op zijn motor door de straten van de stad reed „op zoek naar problemen” en criminelen doodschoot om de politie te laten zien „hoe je dat doet”. Duterte was tussen 1988 en 2016 met tussenpozen 21 jaar burgemeester van Davao. In die periode werden volgens mensenrechtenorganisaties circa 1.400 vermeende criminelen en straatkinderen gedood door de politie of doodseskaders. Sinds Duterte in juni aantrad als president zijn in het land al 5.000 mensen op straat gedood. Duterte wordt beschuldigd van het schenden van mensenrechten, maar veel Filippijnen staan achter hun gekozen president. Hij kwam eerder internationaal in opspraak toen hij Obama „een hoerenzoon” noemde en zichzelf met Hitler vergeleek. „Hitler heeft 3 miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben 3 miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten”. (AFP)

    • Wim Brummelman