FC Twente weigert betaling uit angst voor witwassen

Football Leaks FC Twente weigert 6,3 miljoen euro over te maken voor de transfer van Jesús Corona. De club vreest onregelmatigheden.

De voormalige FC Twente-bestuurders Aldo van der Laan (midden) en Joop Munsterman (rechts) in 2015.
De voormalige FC Twente-bestuurders Aldo van der Laan (midden) en Joop Munsterman (rechts) in 2015. Foto Peter Lous

FC Twente is mogelijk betrokken bij een witwasconstructie bij de transfers van de Mexicaanse voetballer Jesús Corona, die tussen 2013 en 2015 in Enschede speelde. De club weigert daarom 6,3 miljoen euro over te maken naar de Britse Maagdeneilanden.

De zaakwaarnemer die Corona naar Twente bracht, de Argentijn Matias Bunge, daagt de club hierom voor sporttribunaal CAS in Zwitserland. Hij verwijt de huidige directie van FC Twente dat die zijn afspraken met de vorig jaar vertrokken bestuurders Aldo van der Laan en Joop Munsterman niet nakomt.

De club maakt de procedure vrijdag zelf bekend als teken van de „ingezette lijn van openheid”, zegt een clubwoordvoerder. „FC Twente wil niet betalen voordat 100 procent zeker is dat er geen onregelmatigheden rondom deze transfer plaatsvinden”.

Twente leende drie jaar geleden een bedrag van 3 miljoen dollar (2,9 miljoen euro) voor de aankoop van de international Corona, van bedrijven geregistreerd op de Maagdeneilanden. Die werden, net als de speler zelf, vertegenwoordigd door makelaar Bunge.

Diezelfde Bunge speelde een sleutelrol bij de doorverkoop van Corona aan FC Porto, in 2015. Bunge verdiende daaraan als spelersmakelaar ruim 1 miljoen euro door stiekem zowel bij Twente als bij Porto courtage in rekening te brengen, blijkt uit gelekte documenten van Football Leaks.

De Argentijn eist nu dat Twente nog 6,3 miljoen euro (aflossing van de lening plus winst op de verkoop van Corona) overmaakt naar de Maagdeneilanden, die bekendstaan als belastingparadijs. Financieel is dat geen probleem voor Twente, omdat het dit bedrag van Porto ontvangt.

De club is echter bang betrokken te raken in een witwasdeal, onder meer omdat een medewerker van een Mexicaans drugskartel is genoemd als een van de financiers van de deal. Daarnaast wil Twente uitsluiten dat de voetballer Corona op de Maagdeneilanden een deel van de 6,3 miljoen ontvangt. In dat geval zou de Nederlandse Belastingdienst een grote naheffing kunnen neerleggen bij de noodlijdende club.

De deal rond Corona is de vierde uit het tijdperk van Munsterman en Van der Laan die tot juridische complicaties leidt. De Belastingdienst en de FIOD onderzoeken onregelmatigheden bij de transfer van Dusan Tadic van Twente naar Southampton. En vorige maand stond de club tegenover zaakwaarnemer Rob Jansen, die 1 miljoen euro van Twente eist vanwege niet-nagekomen afspraken rond twee andere Twente-spelers. De club eist een vergelijkbaar bedrag van de zaakwaarnemer. Zaken bij het CAS duren meer dan een half jaar.