EU verlengt economische sancties tegen Rusland

Europa legt al sinds 2014 sancties op aan Rusland, nadat het land het schiereiland de Krim had ingenomen.

Twee Oekraïense soldaten kijken in 2014 naar een naderend Russisch marineschip.
Twee Oekraïense soldaten kijken in 2014 naar een naderend Russisch marineschip. Foto Viktor Drachev / AFP

De Europese Unie verlengt de economische sancties tegen Rusland met een periode van zes maanden tot halverwege 2017. Dat meldt persbureau Reuters op basis van diplomaten in Brussel.

De verlenging van de sancties komt niet onverwacht en hebben betrekking op de defensie, energie en financiële sectoren in het land. Het besluit wordt in de komende dagen formeel goedgekeurd door de ministers.

De EU legt al sinds 2014 sancties op aan Rusland, nadat het land het schiereiland de Krim had ingenomen. De EU erkent de Russisch inlijving van het Oekraïense schiereiland niet. Er zijn daarom ook al sancties opgelegd aan mensen die een kwalijke rol hebben gespeeld bij de annexatie van de Krim.

Lees ook: Krim beweegt naar Rusland, zeggen onderzoekers

Oekraïneverdrag

In Brussel zijn donderdag alle 28 EU-leider aanwezig om een akkoord te sluiten over de aanpassingen aan het Oekraïneverdrag. Dat akkoord is zojuist gesloten waardoor premier Mark Rutte een volgende stap kan zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

    • Maarten Back