Een tsunami aan karton, vooral in het chique Zuid

Wie veel spullen online bestelt, krijgt ongevraagd een berg karton bezorgd. Maar een stadsdeel waar heel véél pakketjes besteld worden, kan een tsunami aan karton verwachten. In stadsdeel Zuid is het zover. Na klachten over stapels karton naast overvolle afvalcontainers besloot het stadsdeel afgelopen week de containers op de Vrijheidslaan en het Victorieplein voortaan drie, in plaats van twee keer per week te legen.

Zijn kartonnen eilandjes op straat het stadsprobleem van de toekomst – een lector stadslogistiek schat dat het aantal pakketjes dat bezorgd wordt in Amsterdam binnen tien jaar van 40.000 stijgt naar 100.000 per dag – of is het een tijdelijk decemberverschijnsel in dit rijkste deel van de stad, waar rond de feestdagen flink wordt gewinkeld? „Ik weet niet of Zuid meer kartonafval heeft dan andere stadsdelen”, zegt een woordvoerder. Volgens hem hoeft er geen directe link tussen een vermogend stadsdeel en overvolle papiercontainers te zijn. Bovendien zou het stadsdeel de ophaalfrequentie wel vaker aanpassen. Maar de verpakkingsdozen zijn „wel vaak onnodig groot.” Die maten aanpassen zou zomaar eens veel kartonellende op straat kunnen voorkomen. Al blijven de Legodozen voor het kroost in Zuid misschien toch wel standaard een maatje groter dan in andere delen van de stad.

    • Daan Borrel