Drie jaar voor verduistering bij kinderkankerstichting

Een voormalig bestuurslid van The Quality of Life Gala heeft onder andere 6,5 ton van de stichting verduisterd.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Een voormalig bestuurslid van The Quality of Life Gala, een stichting die benefietgala’s organiseerde voor kinderen met kanker, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij heeft onder meer 6,5 ton van de stichting verduisterd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten.

Van de gevangenisstraf zijn zes maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte ruim één miljoen euro schadevergoeding betalen. Een tweede verdachte, een voormalig penningmeester van de stichting, kreeg voor medeplichtigheid een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Vervalsing documenten

Een bestuurder van The Quality of Life deed in 2011 aangifte omdat hij zag dat de verdachte ten onrechte geld declareerde voor diners, overnachtingen in luxe hotels en een mobiele telefoon. Vervolgens bleek hij ook zijn hypotheek, verbouwing en inrichting met geld van de stichting te hebben betaald. Om zijn acties te maskeren verduisterde de verdachte, een man uit Scherpenzeel, meerdere documenten.

De medeverdachte verweet zichzelf in een interview met Omroep West in 2012 dat hij niet controleerde waar het opgebrachte geld van de gala’s naartoe ging. Toen hij erachter kwam dat de verdachte geld aan het stelen was van de stichting maakte de penningmeester dit niet bekend bij zijn medebestuurders. Naar eigen zeggen omdat hij zijn vriend niet wilde verraden. De verdachte ging daarna gewoon verder met zijn verduisteringen, volgens de rechtbank met hulp van de penningmeester.

Naast The Quality of Life Gala lichtte de verdachte ook ABN Amro, zijn voormalige werkgever American Express en twee ondernemers op. Daarmee loste hij een deel van het verduisterde geld bij de stichting af. In totaal heeft de man voor zo’n 2,7 miljoen gefraudeerd.

Vertrouwen donateurs beschaamd

De acties van de voormalig bestuurder hebben volgens de rechtbank het vertrouwen van de donateurs geschaad, en “door de ophef is de stichting inmiddels opgeheven, waardoor er minder geld beschikbaar is voor onderzoek naar kinderkanker”. De straf is zes maanden korter dan geëist omdat de verdachte van het begin af aan mee heeft gewerkt aan het onderzoek en het verschuldigde bedrag aan The Quality of Life Gala inmiddels heeft terugbetaald.

De penningmeester heeft geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf gekregen omdat hij volgens de rechtbank zelf niet profiteerde van het geld.

    • Christiaan Paauwe