Dood Mitch Henriquez

Disciplinaire straffen voor agenten

De Haagse politie treft disciplinaire maatregelen tegen vier van de vijf betrokken agenten bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez vorig jaar. Twee agenten krijgen „voorwaardelijk strafontslag” opgelegd, twee anderen ontvangen een schriftelijke berisping. Dat zei de Haagse politiechef Paul van Musscher donderdag op een persconferentie. Een vijfde agent wordt geen plichtsverzuim verweten.

Aan het voorwaardelijk ontslag is een proeftijd van een jaar gekoppeld. Als de twee agenten tijdens die periode opnieuw de fout ingaan, wordt het ontslag definitief gemaakt.

Mitch Henriquez kwam op 28 juni 2015 om het leven tijdens een aanhouding in het Haagse Zuiderpark. Henriquez werd geslagen en in een nekklem genomen. Hij liep een gebroken strottenhoofd op. Zijn dood leidde tot dagenlange rellen. Door drie agenten is volgens de politiechef „normoverschrijdend” geweld gebruikt. Tegen twee van hen loopt nog een strafrechelijk onderzoek.

In oktober onthulde NRC dat Gerard Bouman, destijds de hoogste baas van politie, de vijf agenten had beloofd dat „wat er ook gebeurt” niemand zou worden ontslagen. Amnesty noemde die garantie „onacceptabel”.

    • Thomas Rueb