Dit waren de leukste memes van 2016

New York Magazine maakte een overzicht van de beste internetmemes die dit jaar opgang maakten.

Of je het afgelopen jaar nou top of flop vond, vooral gejuicht hebt of getreurd: saai werd het in 2016 in elk geval weinig. En dat legde de basis voor een uitstekend jaar voor internetcultuur, constateert New York Magazine. Woensdag publiceerde het blad een overzicht van de beste internetmemes die dit jaar opgang maakten.

De belangrijkste kwestie is daarbij natuurlijk: wat ís een meme eigenlijk? Die vraag stelt New York Magazine zich ook, om tot de conclusie te komen dat eigenlijk onmogelijk te zeggen is. Het zijn zowel de geestige plaatjes die viral gaan, als de gevatte tekstcombinaties op Twitter, als de obscure filmpjes die opduiken, als een plotseling razendsnel populair geworden figuur. Het enige dat alle memes gemeen hebben is dat ze zich razendsnel over het internet verspreidden en heftige reacties opriepen, variërend van hilariteit tot afschuw.

Dat klinkt vaag, maar als je het overzicht van New York Magazine beziet rijst daaruit toch een vrij duidelijke meme-definitie op. Elke dag was er wel iets dat via Twitter, YouTube, Facebook of Snapchat vliegensvlug aan populariteit won en waarover een deel van het internet zich verkneukelde of boos maakte. Daar zal 2016 dan ook om herinnerd worden, schrijft het blad.

“Memes waren niet meer lichtelijk gênante internetgrappen voor insiders, maar werden essentiële en alomtegenwoordige uitingen van onze cultuur.”

Niet elk onderdeel zal iedereen even bekend voorkomen, maar zelfs als je bepaalde memes gemist hebt is het fascinerend om terug te kijken welke plaatjes, personen of filmpjes zoal viral gingen. Veel memes drongen bovendien ook wél door tot deze kant van de oceaan.

Zo begon het jaar bijvoorbeeld ietwat vervreemdend, met het viral filmpje van een drietal zingende kinderen voor Trump. Niemand kon toen bevroeden dat de man precies een jaar later tot president van Amerika zou worden benoemd.

In februari ontdekten twitteraars de gelijkenissen tussen voedingsmiddelen en schattige dieren.

Twitter avatar teenybiscuit karen zack labradoodle or fried chicken ? https://t.co/wn5bdjdtDf

Ook in februari: hilariteit over de online strijd tussen twee Thomas de Trein-twitteraccounts

Twitter avatar bonerhitler I’M ONLINE NOW Two Thomas the tank engine reaction shot accounts are fighting on line. What an amazing time to be alive. https://t.co/xjrFWA5SgH

In mei werd in een Amerikaanse dierentuin een gorilla doodgeschoten, nadat er een kind in zijn hok was gevallen. Harambe groeide online vervolgens tot grote hoogte.

Twitter avatar mjwalton01 Mike Walton Slowly replacing all the pictures in our house with photos of Harambe #dicksoutforharambe https://t.co/eCSygBgzEV

Dat oud-president Bill Clinton tijdens de Democratische Conventie in juli wel heel enthousiast reageerde op een regen van ballonnen leverde prachtige plaatjes op, waar het internet zich aan laafde.

Twitter avatar ingridostby Ingrid Ostby bill: hey hill check this out
hillary
hey hillary
hill
hey hillary check this out
hillary look what i
hill
hillary https://t.co/MAbRFW1yeY

In oktober volgde natuurlijk Ken Bone, de vleesgeworden gemoedelijkheid in rode trui, die tijdens het debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump een vraag mocht stellen.

Twitter avatar BarstoolJordie Jordie 🔵 Tonight.. A star was born. World, meet Kenneth Bone. Ken Bone, meet the world. https://t.co/O9zMvjicmh

Na de uitkomst van de presidentsverkiezing in Amerika, begonnen de memes over vicepresident Joe Biden, die in het geheim de komst van Donald Trump naar het Witte Huis zou zitten saboteren.

Het overzicht heeft een klein Nederlands accent. In november ging een tweet over een knappe Amsterdamse straatwerker viral, waarna de jongen een contract kreeg aangeboden bij een modellenbureau.

Leuk is ook de functie ‘random meme’, waarmee je door een willekeurig meme verrast kunt worden. Een soort ecce homo-moment, maar dan virtueel. Op een bepaalde manier, schrijft New York Magazine, leveren al die memes ons namelijk een kijkje in de menselijke ziel:

“Ze zijn een portret van onze collectieve onderbewustzijn, een verhaal over onze aandacht, en de dingen waaraan we die, zelfs al is het maar voor even, besteden.”