Denemarken sluit overeenkomst over Europol

Europol-samenwerking was onzeker nadat de Denen tegen deelname aan het justitiebeleid van de EU stemden.

De Deense premier Lars Lokke Rasmussen (midden) tijdens het ondertekenen van het akkoord met ) voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker (rechts) en voorzitter van de van de Europese Raad Donald Tusk (links). Foto: Virginia Mayo / AFP

De Europese Unie en Denemarken hebben overeenstemming bereikt over het voortzetten van politiesamenwerking. Dat maakten de betrokken partijen donderdagochtend in een verklaring bekend.

Het akkoord betekent dat Denemarken met de overige Europese landen kan blijven samenwerken binnen de Europese politieorganisatie Europol. Die samenwerking was op losse schroeven komen te staan nadat de Denen in december 2015 in een referendum tegen deelname aan het justitiebeleid van de EU stemden.

Lees ook: ‘Ja’ of ‘nej’? Denen weten het ook niet

Uittreding

Dat referendum werd gehouden omdat de Europese politieorganisatie Europol binnenkort verandert van een internationale in een supranationale organisatie, die wordt bestuurd door de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Denemarken heeft binnen de EU een uitzonderingspositie en doet traditioneel niet mee aan het gezamenlijke justitiebeleid. Om mee te blijven doen aan Europol moest het land daar alsnog aan gaan deelnemen. De nee-stem betekende dat Denemarken niet meer op de bestaande manier aan Europol mee kon doen en de politieorganisatie per 1 mei 2017 zal verlaten.

Met het donderdag getekende akkoord worden de negatieve gevolgen van die uittreding beperkt, schrijven de betrokken partijen. Per 1 mei zal Denemarken geen directe toegang meer hebben tot de Europol-database, maar zal het land nog wel gegevens mogen opvragen. Voorwaarde voor de voortzetting van de politiesamenwerking is dat Denemarken onderdeel blijft van de Schengenzone en lid blijft van de EU.

    • Clara van de Wiel