Cybercrime

Grootste datalek bij Yahoo: miljard accounts gehackt

Yahoo heeft weer een enorm datalek ontdekt. Het bedrijf meldde woensdag dat in augustus 2013 de data van meer dan één miljard gebruikers zijn buitgemaakt: de grootste beveiligingsinbreuk ooit.

In september meldde het internetbedrijf ook een datalek, dat in 2014 plaatsvond en waarbij zeker 500 miljoen gebruikersaccounts betrokken waren. Toen adviseerde Yahoo alle gebruikers hun wachtwoord te updaten, nu verplicht zij dat.

Wie verantwoordelijk is voor de hack uit 2013 weet Yahoo niet. De dataroof uit 2014 linkte Yahoo nog aan een hacker die verwant was aan een „buitenlandse mogendheid”. De gestolen informatie betreft namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en wachtwoorden. Net als toen zouden dit keer geen creditcard- of bankgegevens zijn gestolen, omdat die op een andere plek zijn opgeslagen.

Yahoo is een producent van video’s en nieuws, in combinatie met een nog altijd populaire maildienst. Toen de dataroof van 2014 aan het licht kwam, verbaasden velen zich erover dat Yahoo nog een half miljard gebruikers had. Veel accounts worden niet allemaal (even intensief) benut. Volgens persbureau AP heeft Yahoo meer dan een miljard maandelijkse gebruikers, maar sommigen zullen meerdere accounts hebben en anderen geen. (NRC)

Hackrecord: 4 vragen pagina E1