Connexxion wint concessie ov Amstelland-Meerlanden

Het bedrijf kreeg voor de komende tien jaar de voorkeur boven Arriva, EBS en Qbuzz, voor de regio Amstelland-Meerlanden.

Foto Robert Meerding / ANP

Vervoersbedrijf Connexxion heeft de belangrijke openbaar vervoer-concessie Amstelland-Meerlanden gewonnen. Vanaf eind 2017 krijgt Connexxion, het bedrijf dat de concessie nu ook uitvoert, het recht om tien jaar lang het busvervoer te verzorgen, met de mogelijkheid van vijf jaar verlenging. De concessie heeft een contractwaarde van 90 miljoen euro per jaar: 40 miljoen komt uit subsidie, 50 miljoen uit de reizigersomzet.

Dat heeft de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens donderdag bekendgemaakt namens de stadsregio Amsterdam, de gemeenten die optreden als opdrachtgever van de aanbesteding. Vier vervoerders deden mee aan de aanbesteding: Arriva, EBS, NS-dochter Qbuzz en de huidige vervoerder Connexxion.

Amstelland-Meerlanden omvat de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn, plus enkele uitlopers naar Amsterdam, Haarlem, Mijdrecht en Wilnis. Het gebied is ruim 300 vierkante kilometer groot en telt meer dan 300.000 inwoners. Schiphol maakt deel uit van de concessie, met de buslijnen van Schiphol Sternet. Ook een vijftal buslijnen onder de vlag R-net (lange afstandslijnen in de Randstad) vallen er onder.