Brabantse familie heeft wel erg veel macht bij TMG

Overname Telegraaf Media Groep

Aandeelhouders van TMG zijn kritisch over het overnamebod van het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek.

Lezers van De Telegraaf in een Amsterdams café. Het aantal betalende lezers is onder 400.000 gezakt. Foto Jordy Rietbroek

Nijd en strijd. Dat zijn de woorden die het beste het sentiment en de opvattingen typeren van de door koersverliezen gebelgde beleggers van de Telegraaf Media Groep, TMG.

Zij waren nijdig over de neergang in de resultaten van TMG (482 miljoen euro omzet, 1.771 voltijdbanen), de dalende oplage van hun vlaggenschip De Telegraaf en de onmacht van directie en commissarissen om de (beurs)koers bij te sturen. Maar nu de beleggers uit hun lijden verlost kunnen worden door een overnamebod van de Belgische uitgever Mediahuis (De Standaard, Gazet van Antwerpen, NRC) dreigt onderlinge strijd. En niet voor het eerst.

De Brabantse familie Van Puijenbroek, al decennia grootaandeelhouder van TMG, heeft in augustus aansluiting gezocht bij Mediahuis. De Belgische uitgever en de familie Van Puijenbroek doen een bod ter waarde van 243 miljoen euro. Zij betalen 5,25 euro per aandeel, een premie van 51 procent bovenop de beurskoers.

Maar de betrokkenheid van de familie Van Puijenbroek, die 41 procent van de aandelen bezit, is niet goed gevallen bij beleggingsmaatschappij Dasym, de op een na grootste aandeelhouder. Dat meldde Het Financieele Dagblad, dat woensdag als eerste berichtte over het overnameplan. Frank Botman, de ervaren investeerder die Dasym leidt, denkt dat er meerdere partijen geïnteresseerd kunnen zijn en vreest dat de Van Puijenbroeks hun aandelen in het geval van een hoger bod niet aanbieden.

Dasym, dat 20 procent van de aandelen TMG bezit, belegt ook geld van mediamiljardair John de Mol. Hij heeft op zijn beurt ook weer nauwe zakelijke banden met TMG. Zij bezitten samen belangen in radio en tv-zenders, waarbij De Mol een groter belang heeft dan TMG.

Tekst loopt door onder de infographic

Ontknoping

Een bod op TMG hing al jaren in de lucht. Al in 2008 werkte een aantal partijen, waaronder een voorloper van Dasym, aan een overnamebod. Dat leverde toen ook een interne strijd op tussen aandeelhouders. In dezelfde periode is de koers van TMG aan een lange neergang begonnen. De strategie om uit te breiden voorbij de kranten mislukte. De aankoop van de sociale media-site Hyves werd een flop. In de top van TMG was het een komen en gaan, met een interim-topman en wisselingen in de raad van commissarissen.

De grote vraag was: hoe moet De Telegraaf het verlies van honderdduizenden lezers van de papieren kranten opvangen met een digitale strategie? De onrust hierover ging eerder al gepaard met het vertrek van hoofdredacteur Sjuul Paradijs begin 2015 en reorganisaties om de personeelskosten te verlagen. In 2014 leed TMG 38 miljoen euro verlies, vorig jaar 24 miljoen. Het aantal betalende lezers zakte onder de 400.000. In september kwam TMG weer met een reorganisatie, die neerkwam op een finale poging om de winstgevendheid te herstellen. Het hoofdkantoor aan de Basisweg zal bijvoorbeeld worden verkocht.

Waar zit de macht?

Investeringsmaatschappij Dasym is niet de enige aandeelhouder die uiterst kritisch is. Advocaat Jasper Hagers zegt namens Jan-Dirk Paarlberg, die ruim 3 procent van de aandelen bezit, dat het bod „te laag” is. Volgens hem komt de waarde van bedrijfsonderdeel Keesing, dat puzzelboekjes maakt, „nagenoeg” overeen met het bod. Hagers wijst erop dat de huidige lage koers van TMG niet zoveel zegt over de waarde van het bedrijf, omdat er veel aandelen vastzitten bij grootaandeelhouders. Er wordt dus maar relatief weinig in het aandeel gehandeld.

Beleggersclub VEB vindt de interesse in TMG op zich goed nieuws, zegt adjunct-directeur Errol Keyner, maar hoopt ook dat nog meer partijen een bod zullen doen. Hij wijst erop dat de familie Van Puijenbroek zich in dat geval „afzijdig” moet houden. Eén van de familieleden, Guus van Puijenbroek, zit namelijk ook in de raad van commissarissen en kan in die rol ook veel invloed uitoefenen.

Bij een stemming op een aandeelhoudersvergadering heeft de familie Van Puijenbroek de beste troeven. Guus van Puijenbroek is behalve commissaris ook lid van het bestuur van een belangrijke stichting die de zelfstandigheid en continuïteit van TMG moet beschermen. Deze stichting heeft de macht om voor zichzelf extra aandelen uit te geven en zo aandeelhoudersbesluiten te blokkeren.

Maar juist de zichtbare macht van de familie Van Puijenbroek en het feit dat zij zelf meehelpen om TMG te kopen, kan beleggers nijdig maken als het op een aandeelhoudersstrijd aankomt. Op de aandeelhoudersvergadering in april wilde iemand al weten wat de andere beleggers van de familie Van Puijenbroek kunnen verwachten. President-commissaris Michiel Boersma voelde zich „overvallen” door de vraag, antwoordde de belegger. Hij vroeg tijd voor overleg met de familie. Woensdag kwam het antwoord. Het bod.

    • Teri van der Heijden
    • Menno Tamminga