Roel Boomstra wint wereldtitel dammen

De 23-jarige Boomstra speelde tegen een andere Nederlander: Jan Groenendijk. Het is de eerste wereldtitel voor een Nederlander sinds 1984.

De achtste wedstrijd om de wereldtitel werd maandag gehouden in de Eerste Kamer.
De achtste wedstrijd om de wereldtitel werd maandag gehouden in de Eerste Kamer. Foto Jerry Lampen / ANP

Ze wisten het beiden meteen, toen Jan Groenendijk afgelopen maandag in de vergaderzaal van de Eerste Kamer met een van zijn zwarte stenen een fout maakte. In het statige restaurant, voor de gelegenheid omgebouwd tot analysezaal, werd het opeens muisstil. Roel Boomstra liet geen emotie blijken, aan Groenendijk zag je het ook niet, behalve dat hij opeens wat nerveuzer met zijn benen aan het wiebelen was achter het dambord. “Het wordt nu wel heel moeilijk voor Groenendijk”, zei grootmeester Auke Scholma, die het publiek live voorzag van commentaar bij twee tv-schermen.

Het bleek uiteindelijk hét moment waarop de wereldtitel de 23-jarige Boomstra eigenlijk niet meer kon ontgaan. Hij had nu de vereiste drie winstpartijen, Groenendijk nog steeds geen, en er waren nog maar vier wedstrijden te spelen. Bijna onmogelijk, dat wisten ze beiden. Na de remise op dinsdag was een remise op donderdag genoeg om de eerste wereldkampioen sinds Harm Wiersma in 1984 te worden. Boomstra won echter, nadat Groenendijk opgaf.

Boomstra zou eigenlijk niet eens hebben meegedaan aan de titelstrijd, ware het niet dat de negenvoudig – en huidig – wereldkampioen Alexander Georgiev uit Rusland besloot de titelwinst van vorig jaar in Emmen om onduidelijke redenen niet te verdedigen. Dus werd Boomstra als nummer drie van dat WK doorgeschoven om het tegen de toen zo verrassende jonge Groenendijk op te nemen. Zo zou sowieso de Russische dominantie van de laatste decennia – alleen in 1994 werd de titel niet gewonnen door een Rus, maar door een Let – doorbroken worden.

Lees ook dit verslag van het WK Dammen van achter de schermen: Een deur die kraakt, is uit den boze

Russen

Boomstra had ook altijd verwacht dat mocht hij ooit om de wereldtitel spelen, dat het dan tegen een Rus zou zijn, nooit tegen een Nederlander, laat staan zo’n jonge. Beiden gelden als de grootste talenten, de hoop zelfs voor de toekomst van de Nederlandse damsport, en daarop werd dan ook vol ingezet. Weg moest dat stoffige imago en de oude boegbeelden die dat in stand hielden, de titelstrijd werd een promotietour voor de in de woorden van technisch directeur Johan Krajenbrink “arme” dambond, die er niet goed voor staat.

Laat nou net Boomstra degene die zijn die helemaal niets met die media-aandacht moet hebben. Zijn secondant, te vergelijken met een assistent-coach, Wouter Sipma, vertelde eerder deze week dat Boomstra “snapt dat het erbij hoort”, maar dat je die normaal net zo goed in een gymzaal op een onbeduidende plek kunt neerzetten. Voor hem staat het bord centraal, hoe minder hoe afleiding hoe beter. En deze wereldtiteltour door het land onderscheidde zich ook door de wat uniekere locaties: de universiteit in Groningen, de stad waar Boomstra natuurkunde studeert, de trouwzaal van het stadhuis in Wageningen, de geboortestad van Groenendijk, en de vergaderzaal van de Eerste Kamer en een glazen huis op het Plein in Den Haag bijvoorbeeld. Boomstra speelde meerdere malen met oordoppen in, omdat hij gevoeliger is voor alles om hem heen dan Groenendijk.

Tijdnood

Maar het leek hem in zijn spel allemaal niet te hinderen. De ervaring werd toch het verschil tussen de twee jonge Nederlanders. Boomstra draait toch net wat langer mee aan de wereldtop. Hij won het EK in 2014 en werd twee keer derde op het WK, in 2013 en 2015. Daarnaast werd hij twee keer Nederlands kampioen. Groenendijk werd negende op het EK in 2014 en dwong daarmee deelname aan het WK een jaar later af, waar hij dus verraste met zijn tweede plek. Het was Boomstra die de afgelopen twee weken vaak druk zette en Groenendijk tot fouten dwong. Daarbij speelde de tijd ook een rol; Boomsma is de beduidend snellere van de twee en Groenendijk kwam meer dan eens in tijdnood, ook al presteerde hij ook net zo vaak onder die druk bijzonder goed.

Er worden nog twee partijen gespeeld de komende dagen, maar die zullen nergens meer over gaan.