Bankiers belanden weinig voor de tuchtrechter

Bankierseed De eerste uitspraken van de nieuwe tuchtrechter voor bankiers zijn openbaar gemaakt. De zwaarste is een schorsing van een half jaar.

Er zijn drie uitspraken gedaan sinds er tuchtrechtspraak is voor bankmedewerkers.
Er zijn drie uitspraken gedaan sinds er tuchtrechtspraak is voor bankmedewerkers. Foto Roos Koole / ANP

Nederlandse bankiers belanden nauwelijks voor de tuchtrechter. Ruim anderhalf jaar na de invoering van de tuchtrechtspraak voor bankmedewerkers zijn er pas drie uitspraken gedaan. Dat blijkt uit de eerste publicatie van uitspraken donderdag.

Met als doel het vertrouwen in banken te vergroten werd op 1 april 2015 het tuchtrecht voor bankiers ingevoerd. Sindsdien legden bijna 90.000 bankwerknemers de bankierseed af.

Navraag leert dat de tuchtcommissie sinds april vorig jaar 137 klachten ontving over mogelijke schendingen van de bankierseed. Negen daarvan belandden op het bureau van de tuchtrechter. Die deed tot op heden in drie van die negen zaken uitspraak.

Klachten worden eerst gefilterd door medewerkers van de Stichting Tuchtrecht Banken. Zij kijken of de klacht voldoende onderbouwd is en of de misdraging wel plaatsvond nadat de bankierseed was afgelegd.

Het zwaarste geval van de drie zaken die de tuchtrechter tot op heden behandelde betreft een medewerkster van een bank die de gegevens opzocht van rijke klanten die grote, contante geldopnames deden. Hun gegevens noteerde zij in een notitieblok. Een van de klanten nam 200.000 euro op en is beroofd.

Haar werkgever, de bank, ontsloeg de vrouw en diende tevens een klacht in bij de tuchtcommissie. De bank acht niet bewezen dat de vrouw de gegevens uit haar notitieblok ook met derden deelde, maar vond haar misdragingen dermate ernstig dat zij de tuchtcommissie verzocht om de vrouw voor drie jaar werk in de bankenwereld te verbieden. De tuchtcommissie besloot tot een schorsing van een half jaar.

    • Camil Driessen