Ayoub El Khazzani

‘Thalys-terrorist had specifiek doelwit en wilde geen massa-slachting aanrichten’

De man die in augustus 2015 met een kalasjnikov en negen munitieladers de Thalys van Amsterdam naar Parijs nam, wilde geen „massaslachting” aanrichten. Volgens zijn advocate had de toen 25-jarige Marokkaan Ayoub El Khazzani een „specifiek, precies bepaald doelwit” toen hij in Brussel instapte. Hij zou dat woensdag aan een Parijse onderzoeksrechter verteld hebben. Nadat hij was ingerekend door drie VS-militairen die met vakantie waren, zei hij de wapens in een park te hebben gevonden en passagiers te hebben willen beroven omdat hij honger had. Tegen de onderzoeksrechter vertelde hij over zijn goede contacten met de Belg Abdelhamid Abaaoud, gezien als coördinator van de latere aanslagen in Parijs en Saint-Denis. Ze hadden elkaar ontmoet in Syrië, erkende hij. El Kazzani „veroordeelt de willekeurige aanslagen in de Bataclan en in Nice”, zei zijn advocaat. (NRC)

    • Peter Vermaas