ADO en Wang moeten voor maandag oplossing vinden

Dat maakte de Ondernemingskamer bekend. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de KNVB de club onder verscherpt toezicht heeft geplaatst.

Mattijs Manders, directeur van ADO Den Haag, bij het hof van Amsterdam tijdens zaak bij de Ondernemingskamer tussen United Vansen, van Wang Hui en ADO Den Haag over het wanbeleid van de grootaandeelhouder.
Mattijs Manders, directeur van ADO Den Haag, bij het hof van Amsterdam tijdens zaak bij de Ondernemingskamer tussen United Vansen, van Wang Hui en ADO Den Haag over het wanbeleid van de grootaandeelhouder. Foto Remko de Waal/ ANP

ADO Den Haag en het bedrijf United Vansen van eigenaar Wang Hui moeten voor maandag hun conflict zien op te lossen. Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam op donderdag bepaald, zo meldt ANP. Wanneer de partijen er niet uit komen neemt het rechtelijke orgaan een besluit hoe het verder moet met de eredivisionist.

In de tussentijd moet de club op zoek naar een tijdelijke bestuurder die de ruziënde partijen bij elkaar kan brengen en kan zorgen voor een oplossing voor de acute geldproblemen.

Rechtszaak om eigenaar Wang te schorsen

De voetbalclub uit Den Haag had een rechtszaak aangespannen tegen eigenaar Wang Hui en zijn sportmarketingsbedrijf United Vansen Sports. De club, gesteund door gemeente Den Haag, vraagt om schorsing van de Chinese eigenaar als voorzitter van de raad van commissarissen. United Vansen zou zich niet houden aan haar financiële verplichtingen.

Lees ook: Club in de wurggreep van Chinese eigenaar

Grote geldproblemen ADO Den Haag

Tijdens de zitting werd duidelijk dat ADO in grote geldproblemen verkeert. De club is door de licentiecommissie van de KNVB teruggeplaatst in categorie 1 waardoor het onder verscherpt toezicht staat bij de voetbalbond. Daarnaast heeft het een boete gekregen van 10.000 euro. Wanneer de club niet binnen zes weken een herstelplan indient, volgen extra sancties. Een woordvoerder van de KNVB bevestigt dit nieuws.

Een bijkomend financieel probleem is de aankondiging van hoofdsponsor Kyocera om per februari 2017 te stoppen als geldschieter en naamgever van het stadion. Het Japanse bedrijf was sinds de zomer van 2010 betrokken bij ADO Den Haag. Het is niet bekend waarom ze het contract beëindigen. De advocaat van gemeente Den Haag en vereniging HFC ADO (formele licentiehouder) waarschuwde voor het dreigende verlies van de proflicentie per 1 februari.

Twitter avatar BrianvanderBol Brian van der Bol ‘Licentie van ADO is in gevaar’, zegt de advocaat van de gemeente. Voor 1 februari moet er een sluitende begroting zijn. #ADOvsWang

De gemeente zegt geen verandering in de situatie te verwachten als de club op de huidige voet door gaat. De advocaat noemde eigenaar Wang “wispelturig en onbetrouwbaar”. Hij zou garanties en afspraken die gemaakt zijn bij de koop van ADO Den Haag niet zijn nagekomen. Volgens de advocaat had Wang, vlak voor de zitting, op donderdagochtend om 8.50 uur directeur Mattijs Manders verzocht de procedure in te trekken, waarna hij 500.000 euro zou storten om de liquiditeitsproblemen op te lossen.

“Die toezegging is even veel waard als andere loze beloften.”

‘Wang heeft 14 miljoen euro in de club gestoken’

De advocaat van United Vansen, Mijke Damsté, verwierp alle beschuldigingen. Ze zei: “United Vansen mag wel betalen, maar niet bepalen.” Het Chinese bedrijf wil het onmiddelijke vertrek van commissarissen Kees Jansma en Martin Toet. Zij moeten worden vervangen door twee Chinezen.

Twitter avatar BrianvanderBol Brian van der Bol Wang gaat de club niet voor één euro van de hand doen, zegt de advocaat van UVS. ‘Hij heeft 14 miljoen euro in de club gestoken.’ #ADOvsWang

Volgens Damsté heeft Wang inmiddels bij elkaar 14 miljoen euro in de club gestoken, maar wil hij niet geld blijven gooien in een bodemloze put. Wang was niet aanwezig bij de zitting. De advocaat liet weten dat haar cliënt eerder bij zijn hotel in Nederland werd belaagd door ADO-supporters.

Dinsdag was Wang in Brussel wel aanwezig bij besprekingen met directeur Mattijs Manders en wethouder Tom de Bruijn. Deze bijeenkomst duurde niet langer dan vijf minuten, zo meldt Voetbal International. Wang liep kwaad weg nadat De Bruijn had voorgesteld om de Chinese eigenaar het symbolische bedrag van 1 euro te geven voor zijn aandelen om verder gezichtsverlies te voorkomen.

    • Huib de Zeeuw