Achmea schrapt 2.000 banen

Zorgverzekeraar

Tot 2020 zullen er tweeduizend banen verdwijnen bij Achmea. Dat maakte de zorgverzekeraar donderdag bekend in een interne memo aan zijn personeel. Achmea heeft het nieuws tegenover NRC bevestigd.

De ontslagronde is onderdeel van een reorganisatie die in 2013 is ingevoerd en tot en met 2016 zou duren. Vierduizend mensen zouden hun baan verliezen. Achmea heeft besloten dit programma met vier jaar te verlengen. Hierdoor zullen nog eens tweeduizend mensen hun baan verliezen. Bij Achmea werken in totaal ongeveer 16.500 mensen, van wie 14.000 in Nederland. Volgens persbureau ANP is nog niet duidelijk welke afdelingen van het concern worden getroffen door de sanering.

Achmea is marktleider op het gebied van zorgpolissen. Zo’n 5,2 miljoen mensen hebben er een zorgverzekering, enkele jaren geleden waren dat ongeveer 5,5 miljoen. Ook de merken FBTO, Zilveren Kruis en Interpolis (zorgverzekeringen) en Centraal Beheer (schadeverzekeringen) vallen onder Achmea.

Oorzaak van de reorganisatie die in 2013 is ingezet, is het veranderende gedrag van de consument. Achmea verkocht vooral polissen via de balie en tussenpersonen en had weinig digitaal klantcontact.

„Een verdere daling van onze kosten en het aantal arbeidsplaatsen is onvermijdelijk”, aldus Achmea. De kosten moeten komende jaren met ten minste 200 miljoen euro omlaag worden gebracht. Onlangs werd ook bekend dat Achmea stopt met zijn dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen. Dat kost mogelijk nog eens honderden banen van medewerkers van pensioendienstverlener Syntrus Achmea.