21st Century Fox en Sky akkoord over overname

Door de overname heeft 21st Century Fox van Rupert Murdoch nu ook een grote zender in handen in Europa.

Rupert Murdoch.
Rupert Murdoch. Foto Wikimedia Commons

Mediareuzen 21st Century Fox en Sky plc hebben een akkoord bereikt over een overname. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf 21st Century Fox betaalt 11,7 miljard pond (bijna 14 miljard euro) om het Britse mediabedrijf over te nemen. Dat maakten de ondernemingen donderdag bekend.

Een week geleden maakte Sky bekend dat 21st Century Fox een overnamebod had gedaan van 10,75 pond per aandeel, 40 procent boven de beurswaarde. Dat bod is geaccepteerd. Fox heeft al 39,1 procent van Sky en koopt onder dit akkoord de rest.

Sky draaide in het afgelopen boekjaar omgerekend ruim 14 miljard euro omzet en maakte 1,9 miljard euro winst. De overname moet voor het einde van 2017 rond zijn.

Afluisterschandaal in de weg

De Australische mediamagnaat Rupert Murdoch is eigenaar van 21st Century Fox. Hij splitste na het afluisterschandaal met de Britse krant News of the World zijn bedrijf News Corporation op in News Corp (kranten, zoals The Sun) en 21st Century Fox (film- en tv-studio’s, zoals 20th Century Fox). Datzelfde schandaal weerhield hem ervan eerder Sky over te nemen.

Lees ook de column van Menno Tamminga over overnames in de mediabranche Is bod op Time Warner de aankondiging van nieuwe luchtkastelen?

Door de overname heeft 21st Century nu ook een grote mediadistributeur in handen in Europa. Sky heeft 22 miljoen klanten in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Het is daarmee het grootste televisienetwerk in Europa.

    • Menno Sedee