‘WhatsApp test verwijderfunctie berichten’

In de nieuwe iOS betaversie van de app zou een functie zitten om verzonden berichten te verwijderen.

ANP/Xtra Jeroen Jumelet

De berichtendienst WhatsApp werkt mogelijk aan een functie om berichten permanent te verwijderen voor zowel de zender als de ontvanger. Dat meent Twitter-account @WABetaInfo in de nieuwste betaversie 2.17.1.869 van het programma te hebben opgespoord. De vertaalsite van WhatsApp vraagt bovendien aan vrijwilligers om de frase ‘Afzender heeft het bericht ingetrokken’ te controleren.

De functie zou het mogelijk moeten maken om berichten dusverre te verwijderen dat ook de ontvanger deze niet meer kan lezen. Het zou zowel in solo en in groep-chat werken. Op het moment is deze alleen te gebruiken via de iOS-betaversie van de app.

Lees ook ons stuk over Signal encryptie: Deze man laat je veilig chatten.

WABetaInfo heeft screenshots geplaatst als bewijs. Door een bericht in te drukken en vast te houden zou de optie zichtbaar worden om een bericht in te trekken. Dat bericht wordt dan vervangen door de opmerking ‘Sender revoked the message’.

Of de functie daadwerkelijk onderdeel zal worden van WhatsApp, is niet bekend. Het zou mogelijk bedoeld zijn als een verdere stap om bepaalde kwaliteiten van andere berichtendiensten zoals Telegram en Snapchat over te nemen. Telegram heeft al een soortgelijke verwijderfunctie, Snapchat raakte bekend omdat het automatisch berichten verwijdert.