Weert wil overlast asielzoekers via voetbalwet aanpakken

De gemeente wil het voorstel van staatssecretaris Dijkhoff om overlastgevende asielzoekers tijdens de jaarwisseling huisarrest te geven niet afwachten.

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert . Foto Bart Maat / ANP

De gemeente Weert wil de overlast van een groep Noord-Afrikaanse asielzoekers aanpakken op basis van bevoegdheden in de zogenoemde voetbalwet en een noodverordening. Dat heeft de Limburgse gemeente woensdag bekendgemaakt.

Concreet geeft de gemeente drie voorbeelden van hoe de overlast aangepakt zou kunnen worden: een gebiedsverbod, een groepsverbod of een meldingsplicht op elk uur van de dag. De wet die bekend staat als de voetbalwet voorziet er onder meer in dat iemand die eerder de openbare orde heeft verstoord preventief een gebiedsverbod kan worden opgelegd als de de ernstige vrees bestaat dat iemand nogmaals de openbare orde zal verstoren.

In Weert veroorzaken volgens de gemeente zo’n twintig asielzoekers overlast. In het azc in Weert zitten duizend asielzoekers. De overlastgevers maken zich schuldig aan winkeldiefstal en aan het intimideren van mensen op straat, aldus een woordvoerder.

De asielzoekers zijn afkomstig uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië. De meesten zijn via Duitsland naar Nederland gereisd. Volgens de gemeente zouden ze dan ook terug moeten naar Duitsland om daar hun asielprocedure af te wachten. Van die landen wordt alleen Libië door de Nederlandse overheid niet als ‘veilig land’ beschouwd. Asielzoekers uit veilige landen maken zeer weinig kans op een verblijfsvergunning.

Jaarwisseling

Maandag maakte staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) bekend dat hij wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken huisarrest kunnen krijgen tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert zegt in een verklaring Oud en Nieuw niet af te willen wachten en nu al maatregelen te nemen. Dijkhoff zei met zijn voorstel onder meer toestanden zoals vorig jaar in het Duitse Keulen, waar massale aanrandingen plaatsvonden, te willen voorkomen.

Eind november nam Ter Apel vergelijkbare maatregelen als Weert tegen overlastgevende asielzoekers uit veilige landen. Er wordt rond het azc meer politie ingezet en er worden gebiedsverboden uitgedeeld. Of die maatregelen werken, heeft de gemeente nog niet gezegd.

Lees over de overlast van asielzoekers in Ter Apel: ‘Asielhoofdstad’ Ter Apel leeft in angst

Syrisch gezin

Burgemeester Heijmans kwam eerder in het nieuws toen hij een Syrisch gezin, dat eigenlijk in Duitsland de asielprocedure moest volgen en uitgezet zou worden, persoonlijk de illegaliteit in hielp. Een gezin vluchtte terwijl de vader in Syrië in de gevangenis zat naar Duitsland. De moeder van het gezin registreerde zich daar, de broer van de vrouw pas toen ze waren doorgereisd naar Nederland.

Heijmans vond het niet te verkroppen dat het gezin waarin de broer een soort vaderrol vervulde uit elkaar zou worden gehaald. Hij stond toe dat ze op het moment van uitzetting “richting onbekende bestemming vertrokken”. Volgens minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) overtrad Heijmans de wet niet, maar ging hij wel zijn boekje te buiten.

    • Joram Bolle